Gubitak kognicije
2

Na koje načine djetetu možete olakšati komunikaciju s bliskom osobom koja pati od demencije

I. S.
Ilustracije: Shutterstock
Ilustracije: Shutterstock
Djeci može biti naročito teško uspostaviti odnos sa članom porodice koji pati od demencije, odnosno senilnosti. Ovo su neki od savjeta pomoću kojih možete svima pomoći da prevaziđu tu situaciju.

Kada članu porodice ili nekome vama bliskom dijagnosticiraju demenciju, teško je odmah znati šta učiniti ili kako pristupiti situaciji. Kada bolest počne brzo napredovati, osoba počinje redovnije zaboravljati. Također počinje izgledati nezainteresovano i neposobno da učestvuje u razgovoru.

Pokušaj komunikacije s voljenom osobom koja pati od demencije može izgledati zastrašujuće. Još više je zastrašujuće kada pokušavate povezati svoje dijete s njom. Magazin Junior je objavio deset načina koji vam mogu olakšati:

  • Pobrinite se da vaše dijete gleda osobu direktno u oči. Sjedite tako da budete na istom nivou i malo se odmaknite kako je ne biste zastrašili.

  • Nagovorite dijete da ostane strpljivo tokom čitavog razgovora i objasnite mu da osobi mora dati vremena da odgovori. Ovo može biti naročito teško izvesti ako je riječ o maloj djeci. Ne dopustite im da prekidaju ili dovršavaju rečenice.

  • Predmeti kao što su fotoalbumi ili određene pjesme mogu pomoći dementnim osobama da se prisjete lijepih uspomena u svom životu. Pokušajte im predložiti da unucima (ili nekoj drugoj djeci s kojima su u kontaktu) prepričaju te doživljaje. Naravno, ukoliko se uspiju prisjetiti.

  • Pokušajte se držati jedne teme, postavljajući jednostavna pitanja. Pokušajte ih sročiti tako da odgovor bude "da" ili "ne" ili da daju neku drugu opciju izbora.

  • Potaknite dementnu osobu da redovnije izlazi i razgovara s ljudima.

  • Dopustite djetetu da govori jasno i polako koristeći kraće rečenice. Mnoga djeca govore glasno i ubrzano pa ćete im možda htjeti pomoći da razumiju kako govoriti nježnije i s više razumijevanja.

  • Budite strpljivi i poštujte dementnu osobu u svakom trenutku. Nikako ne smijete govoriti o njoj kao da je nema ili odnositi se prema njoj kao prema malom djetetu.

  • Objasnite djetetu da se morate riješiti bilo kakve pozadinske buke ili distrakcija kao što su TV ili radio, jer biste mogli zbuniti osobu i skrenuti tok njenih misli.

  • Oslovljavajte je imenom što je više moguće. Ovo može biti teško za djecu, ali čak i samo izgovaranje riječi "djed" ili "baka" im može pomoći da shvate ko su i da se osjećaju povezano s porodicom.

  • Ne prepadajte se ako dođe do pauza u razgovoru. Oboljeli od demencije to uglavnom ne primjećuju. Potrudite se da budete razumljivi i probajte zajedno slušati muziku ili gledati film ukoliko razgovor ne bude tečan.