Konzumiranjem ove namirnice dva puta sedmično moglo bi smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti
Preliminarni rezultati pokazali su da je konzumacija više od jedne porcije sedmično povezana s 47 posto manjim rizikom od razvoja bolesti.
U istraživanju su istaknuli dobrobiti kolina, omega-3 masnih kiselina i sadržaja luteina u jajima - za koje se ranije pokazalo da podržavaju zdravlje mozga. Međutim, ovo je prvi put da se pronašla povezanost s prevencijom Alzheimerove bolesti.
Istraživači su se također pozvali na studiju iz 2021. godine koja je primijetila sporiju stopu opadanja pamćenja kod onih koji su konzumirali barem jedno jaje sedmično. Smatra se da je ova dobrobit posebno posljedica prirodnog sadržaja kolina u jajima, kolin je nutrijent koji igra ključnu ulogu u mozgu i živčanom sistemu. Trenutno se provode daljnja istraživanja kako bi se dublje istražile takozvane neurološke dobrobiti jaja.
Glavni autor istraživanja Taylor Wallace naveo je da su jaja jedna od rijetkih uobičajeno konzumiranih namirnica koje su prirodno bogate kolinom. Oni istražuju kolin kako bi razumjeli njegovu ulogu u podržavanju kognitivnog razvoja dojenčadi i male djece te održavanje tokom procesa starenja.
"Ova studija dodaje sve većem broju dokaza da izbor ishrane može imati značajan utjecaj na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti i ostalih oblika demencija te biti podrška cjeloživotnom kognitivnom zdravlju", naveo je autor istraživanja Taylor Wallace.