Kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak narednih nekoliko dana je današnja realnost, a podgrijavanje hrane je način života. Bez obzira na praktičnost, postoje namirnice koje je najbolje konzumirati samo svježe pripremljene, jer podgrijavanje može ozbiljno naštetiti zdravlju.
Mrkva
Povrće, poput mrkve sadrži nitrate, koji sami po sebi nisu štetni, ali se pri ponovnom zagrijavanju pretvaraju u konačni proizvod: nitrozamine, koji su kancerogeni.
Mališani su posebno osjetljivi na ove negativne promjene u hrani pa se za njih ne preporučuje zagrijavanje čorbe ili gulaša s mrkvom. Prilikom zagrijavanja supe ili čorbe izvadite povrće i zagrijte samo tečnost.
Piletina
Piletina je bogata izvor proteina, ali podgrijavanje uzrokuje promjenu u sastavu proteina, što se može uočiti u kvaliteti (ukus je lošiji). Hrana bogata proteinima može izazvati probavne probleme kada se podgrije jer protein denaturira tokom kuhanja. Hladni ostatak piletine može se koristiti za salate ili sendviče.
Špinat
Špinat je veoma hranljiv, ali treba izbjegavati podgrijavanje. Ne treba ga zagrijavati jer sadrži puno nitrata koji se pri ponovnom zagrijavanju pretvaraju u kancerogene nitrite.
Cvekla
Cvekla je također bogata nitratima i, kao i špinat, ne treba je podgrijavati. Bolje je jesti hladno.
Riža
Riža je najčešći ostatak u našoj kuhinji i često podgrijana hrana. Najbolje je izbjegavati podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Nekuhana riža sadrži bakterijske spore i ponovno zagrijavanje neće ubiti ove bakterije, koje se mogu pokazati toksičnim i mogu uzrokovati povraćanje i proljev.
Jaja
Treba izbjegavati podgrijavanje kuhanih jaja ili kajgane. Proteini u jajima se uništavaju kada se ponovo izlože toploti.