Pomozite im
52

Obratite pažnju na njihovo ponašanje: Najčešći razlozi zašto bebe plaču

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako ste nedavno postali roditelji, vjerovatno će vas zanimati zašto vaša beba plače.
Baš kada ste pomislili da se beba smirila, ona je počela plakati. Iscrpljeni od roditeljiskih obaveza, pokušavate joj pomoći i smiriti je, ali svaki potez je bezuspješan. Međutim, da biste znali smiriti vaše dijete, važno je da znate šta je uzrokovalo njihove suze.

Profesorica psihologije na Univerzitetu Notre Dame u Indiani Darcia Narvaez otkrila je koji su najčešći razlozi zašto bebe plaču.

Glad

Svako postane malo mrzovoljan kad je gladan, a naročito bebe. Možda ćete prepoznati krik "nahrani me" kao ritmičan i ponavljajući i (obično) kratak i tih. Ključ kod hranjenja nije takoreći samo "gledanje na sat". Da biste prepoznali da li beba plače zbog gladi, obratite pažnju na cmokanje usnama, sisanje ruku ili navijanje odnosno okretanje glave kojim beba pokušava pronaći dojku ili bočicu.

Pospanost

Bebe neće uvijek tek tako zaspati. Spavanje je naučena vještina, kao i sve drugo. Novorođenčad nema uspostavljen cirkadijalni ritam sve do otprilike četvrtog mjeseca starosti. Pored toga, beba koja plače uglavnom nije sposobna se sama smiriti pa roditelji moraju pomoći bebi da uspostavi te stvari.

Prljava pelena

Neke bebe mogu sjediti u mokrim ili prljavim pelenama satima bez problema. Druge bebe ipak ne ne podnose ako im je neugodno. Stoga, uvijek odvojite trenutak da otvorite pelenu i napravite brzu provjeru.

Potreba za podrigivanjem

Ako primijetite da beba plače odmah nakon hranjenja, to je klasičan znak da treba podrignuti. No postoje i drugi trenuci kada beba želi podrignuti. Primjerice, nekada to moraju učiniti nakon štucanja ili plakanja.

Bolovi u stomaku

Ako se vaša beba plače uz to izvija leđa ili podiže noge, moguće je da ima bolove u stomaku. Dobra vijest je da postoji jednostavan način da im pomognete da to prođe. Držite bebu na lijevoj strani kako biste im pomogli s probavom. Ako beba ima plinove, "biciklirajte" njihove noge i gurnite ih do prsa kako biste olakšali plinove.

Nicanje zubića

Bebi mogu početi nicati zubići već u dobi od četiri mjeseca, a kad bol počne, veće su šanse da će ona plakati. Ostali znakovi nicanja zubića su prekomjerno slinjenje i grickanje svega što je nadohvat ruke.