Uočite ih što prije
15

Od umora do učestalog mokrenja: Manje poznat simptomi koji mogu ukazivati na trudnoću

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Žene ponekad mogu brzo otkriti trudnoću, a neki od najčešćih pokazatelja su svakako jutarnje mučnine i izostanak mjesečnice. No, postoje još brojni, a manje poznati simptomi koji ukazuju na drugo stanje.
No, važno je znati i da do izostanka mjesečnice može doći i zbog stresa, raznih lijekova ili nekih zdravstvenih problema kao što su pretilost i sindrom policističnih jajnika.

Kako navodi NDTV, rani simptomi trudnoće mogu biti toliko nevidljivi da ih je teško predvidjeti. Stoga, prepoznavanje potencijalnih znakova trudnoće omogućuje ženama da postanu svjesnije svih promjena na svom tijelu i prepoznaju potencijalnu trudnoću čak i u ranijem stadiju.

Umor

Kada ste trudni možete doživjeti promjene raspoloženja zajedno s češćim napadima umora jer vaše tijelo proizvodi više progesterona. Ovaj hormon uzrokuje da se maternica počne pripremati za implantaciju i za zaštitu fetusa u prvim sedmicama trudnoće. Posteljica zatim preuzima kontrolu nad nastavkom proizvodnje progesterona sve do rođenja bebe kako se približavaju drugi i treći mjesec.

Osjećaj pregrijanosti

Osjećaj pregrijanosti može biti rani simptom trudnoće, naročito ako osjećate toplinu najmanje dvije sedmice. Porast tjelesne temperature nakon ovulacije može rezultirati hipertermijom ili pregrijavanjem. Plod će trebati više energije kako bude raslo pa bi do pregrijavanja moglo doći i kasnije u trudnoći. To dalje može dovesti do tople kože, vrtoglavice i glavobolje.

Simptomi menstruacije

Još jedan znak rane trudnoće koji je prilično čest u prvih sedam dana je nadutost trbuha. Mogao bi trajati čak dvije sedmice. Riječ o odgovoru tijela na razvoj maternice i posljedično povećanje protoka krvi. Ova nadutost se može pogrešno zamijeniti s tipičnim menstrualnim grčevima.

Averzija prema određenim namirnicama

Određena hrana ili čak određene arome odbijaju mogu biti neugodne trudnicama. Naime, trudnoća je često povezana s neobičnim željama za hranom. Uobičajeno je da tokom trudnoće osjećate mučninu zbog određenih okusa i mirisa, a važno je istaknuti da su i hormoni također odgovorni za ovaj simptom.

Vrtoglavica

Budući da se krvne žile šire kako bi više krvi bilo u maternici, krvni pritisak može pasti u ranoj fazi trudnoće. Vrtoglavicu, koju mogu uzrokovati i iscrpljenost, nizak nivo šećera u krvi i stres mogu uzrokovati nizak krvni pritisak. Mali, česti obroci i nastojanje da se riješite stresa mogu biti korisni.

Promjena iscjetka

Većina žena ima vaginalni iscjedak u različito vrijeme tokom menstrualnog ciklusa. Proziran, bijeli ili ljepljivi iscjedak čest je tokom trudnoće i može biti rani pokazatelj. Preporuka je posjetiti ljekara ako iscjedak nije bistar ili bijel i ima neugodan miris te kada su prisutni svrbež, nelagoda ili bol.

Stalni problemi s crijevima

Proljev i jutarnja mučnina dva su česta probavna problema s kojima se žene susreću u trudnoći. Unatoč tome, hormonalne fluktuacije mogu uzrokovati proljev i ubrzati probavu. Dijeta također može biti važna. Hrana koja je začinjena, bogata vlaknima i masnoćama može uzrokovati mučninu u prvom tromjesečju trudnoće.

Bol u dojkama

Uobičajeno je da dojke postanu osjetljivije tokom prve dvije sedmice trudnoće, jer se proizvodi više hormona koji stimulišu grudi i pripremaju ih za dojenje. Kako se mliječne žlijezde počinju širiti kako bi zadovoljile potrebe bebe nakon rođenja, dolazi i do povećanja volumena grudi.

Često mokrenje

Bubrezi kontinuirano rade kako bi pratili porast protoka krvi kroz tijelo, što je uzrok osjetno pojačanog mokrenja. Ova izmjena pomaže u brzoj opskrbi hranjivim tvarima bebe koje raste. Ovaj mehanizam posljedično uzrokuje da vaš mjehur drži više tečnposti.