Savjeti stručnjaka
45

Zašto bebe bolje spavaju s roditeljima? Ključni faktori za miran san vašeg novorođenčeta

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Uoči dolaska novog člana porodice, roditelji često posvećuju mnogo pažnje izboru krevetića, kolijevki i drugih pomagala za spavanje. Međutim, realnost često pokazuje da se nakon povratka iz bolnice beba završi u roditeljskom krevetu, gdje iznenada počne bolje spavati.
Jedan od ključnih faktora koji pridonosi boljem snu beba kada spavaju s roditeljima jeste kontakt "koža na kožu". Ovaj oblik bliskosti pomaže u regulaciji tjelesne temperature i razine kisika, što može značajno smanjiti buđenje i nelagodu kod novorođenčadi.

Fizička bliskost između roditelja i bebe pruža osjećaj sigurnosti i udobnosti, što bebi omogućava mirniji san.

Iako mnogi roditelji instinktivno biraju zajedničko spavanje, važno je naglasiti da sigurnost mora biti na prvom mjestu. Stručnjaci zagovaraju zajedničko spavanje, ali uz stroga pravila kako bi se izbjegle opasnosti poput gušenja.

U skladu s preporukama beba uvijek treba spavati na leđima, zatim:

  • Nikad nemojte stavljati dijete da spava na kauču, sofi ili na naslonjaču.
  • Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, makni iz krevetića.
  • Najsigurnije mjesto za spavanje je kolijevka ili krevetić koja je smještena u istoj prostoriji u kojoj ti spavaš.

Ove smjernice ne samo da smanjuju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, već također osiguravaju mirniji san za cijelu porodicu.

Zajedničko spavanje može biti prekrasno iskustvo koje jača povezanost između roditelja i djeteta, ali uvijek uz jasno razumijevanje sigurnosnih smjernica.