Izazov za roditelje
44

Zašto bebe ponekad ne mogu zaspati?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Uspavljivanje bebe ponekad predstavlja pravi izazov za roditelje, a mališani često ne žele zaspati. Da li ste se ikada upitali zbog čega se to dešava?

Razumijevanje specifičnih potreba i navika vaše bebe, kao i strpljenje i dosljednost, ključni su za uspostavljanje redovite rutine spavanja. Svaka beba je jedinstvena, pa je važno prilagoditi pristup potrebama vašeg djeteta. Bebe i spavanje kompleksna su tema, postoji nekoliko razloga zašto bebe ne žele zaspati u redovnom ritmu.

Promjene u rutini

Promjene u dnevnoj rutini, poput putovanja, posjeta ili promjene u rasporedu, mogu poremetiti bebin ritam spavanja. Povratak na uobičajenu rutinu često pomaže u vraćanju redovitog ritma spavanja.

Razvojne faze

Bebe prolaze kroz različite razvojne faze koje mogu utjecati na njihov san. Skokovi u razvoju, nicanje zubi ili učenje novih vještina mogu poremetiti njihovu rutinu spavanja.

Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi kao što su refluks, alergije ili prehlade mogu ometati san. Ako sumnjate na zdravstveni problem, posavjetujte se s pedijatrom. Problemi poput infekcija uha također mogu uzrokovati nelagodu i buđenje tijekom noći.

Glad ili žeđ

Bebe imaju male želuce i često se bude zbog gladi ili žeđi. Novorođenčad, posebno, trebaju češće hranjenje. Osiguravanje da je beba dovoljno sita prije spavanja može pomoći da duže spava.

Okolina

Buka, svjetlost ili previše stimulacije prije spavanja mogu otežati bebi da se opusti i zaspi. Mirna i tamna soba može pomoći bebi da se smiri. Bijeli šum također može biti koristan za blokiranje vanjskih zvukova.

Prevelika stimulacija

Mališani koji su previše stimulirani tokom dana mogu imati poteškoća sa smirivanjem prije spavanja. Pokušajte osigurati mirno vrijeme prije spavanja s minimalno stimulirajućim aktivnostima.