Postporođajni užitak
10

Zašto je prvi obrok nakon porođaja tako ukusan?

Piše: N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Trudnoća zahtijeva neke prilagodbe i odricanja. Mnoge žene se drže potpuno zdrave prehrane, dok se druge pomalo prepuštaju.

U svakom slučaju, svaka buduća majka se pridržava svojih pravila i principa i, prije svega, svojih osjećaja.

Pojedine žene izbjegavaju namirnice poput salame i pojedinih mesnih prerađevina, gljiva, majoneza, kafe, morskih plodova, tunjevine, tople hrane, gaziranih napitaka... Tako se u trenu odreknu svega onoga što im je ranije bilo na svakodnevnom meniju.

Mnoge žene se slažu da je nevjerovatno dobar osjećaj kada dobijete svoj prvi obrok u bolničkoj sobi. Nakon porođaja, kada ste umorne, iscrpljene i beskrajno gladne, posegnut ćete za svime što vam ponude. Međutim, jedno je sigurno, šta god da jele nakon poroda, prvi obrok bit će božanstven!

U nastavku pročitajte koja su tri razloga zašto žene toliko uživaju u prvom obroku nakon poroda.

Stres izaziva glad

Trudnoća i porod mogu biti stresni. Kad smo pod stresom, naša tijela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, tijelo povećava brzinu obrade ugljikohidrata i masti, to čini kako bi bilo sigurno da imamo dovoljno energije za rješavanje stresne situacije u kojoj se nalazimo. Naše tijelo i dalje misli da moramo biti u stanju "pobjeći od medvjeda".

Rezultat takvih signala i pojačanog stresa, sagorijevanja masti i ugljikohidrata jest glad, a posebno želimo jesti mast i ugljikohidrate. Dakle, ovo možemo povezati i s trudnoćom i porodom. Trudnoća je nevjerojatna, ali istovremeno je i veoma stresna: počevši od brige hoće li sve biti u redu, iščekivanja, velikog popisa obaveza itd..

Prema istraživanja, gotovo 80 posto žena osjeća određeni stupanj nervoze zbog porođaja, a svi ovi faktori mogu dovesti do povećanog stresa. I sam porod donosi veliku razinu stresa, briga da sve protekne u najboljem redu, napetost uzrokovana nelagodom i boli, i naravno, uzbuđenje što ćete napokon upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim razinama kortizola.

Određena hrana čini nas sretnijima

Naučnici su otkrili da određena hrana može potaknuti lučenje serotonina, hormona koji nam pomaže da se osjećamo sretno. Jedan od načina na koji se to događa je upravo konzumiranje hrane koja sadrži aminokiselinu triptofan, a viša razina triptofana olakšava našem tijelu stvaranje i upotrebu serotonina.

Želimo ono što ne možemo imati

Većina zdravstvenih ustanova savjetuje da trudnice izbjegavaju određenu hranu, kako bi smanjile rizik od unošenja opasnih bakterija koje bi mogle uzrokovati infekcije.

Naše tijelo dugo je žudjelo za tom hranom tokom trudnoće, ali nismo je mogli dobiti i upravo zato je sada toliko želimo.