Novo istraživanje
3

Zašto je san u trudnoći posebno važan: Evo kako nedostatak može utjecati na razvoj bebe

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Trudnice koje ne spavaju dovoljno mogu biti izložene većem riziku da imaju djecu s neurorazvojnim kašnjenjem, sugerira nova studija.

Među majkama koje su u prosjeku spavale manje od sedam sati tokom noći tokom trudnoće, učinak na neurorazvoj bebe bio je posebno očigledan kod dječaka, navodi se u izvještaju objavljenom u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

U studiji, rizik od zastoja u neurorazvoju – na primjer, u emocionalnim, bihejvioralnim, motoričkim, kognitivnim ili govornim vještinama – kod beba bio je povezan s razinama C-peptida u krvi pupčane vrpce, nusproizvoda proizvodnje inzulina.

Kratko trajanje sna tokom trudnoće je ranije bilo povezano s većim rizicima za poremećenu toleranciju glukoze, rezistenciju na inzulin i gestacijski dijabetes, koji sami po sebi mogu utjecati na neurorazvoj beba, ističu istraživači.

Studija ne može dokazati da je manjak sna uzrokovao neurorazvojna kašnjenja. Ipak, to doprinosi dokazima da majčin metabolizam glukoze tokom trudnoće može utjecati na lučenje inzulina u fetusu, za koji je poznato da utiče na neurorazvoj.

"Rasvjetljavajući vezu između sna majke tokom trudnoće i neurorazvoja djece, naša studija osnažuje porodice znanjem koje može oblikovati zdravije navike u trudnoći i doprinijeti dobrobiti sljedeće generacije", kazao je vođa studije dr. Peng Zhu sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeiju.