Konzumirajte ih redovno
33

Četiri namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje podržavaju zdrav gubitak težine

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Namirnice s niskim glikemijskim indeksom ključna su komponenta mnogih zdravih dijeta zbog svoje sposobnosti da podrže različite aspekte dobrog zdravlja.

Ove namirnice su poznate po sporijoj probavi i apsorpciji, što rezultira postupnijim porastom nivoa šećera u krvi. Ova karakteristika ih čini korisnima za održavanje stabilne razine šećera u krvi, što je posebno važno za osobe koje se bave dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom.

Štaviše, uključivanje hrane sa niskim glikemijskim indeksom u nečiju ishranu također može pomoći u zdravom mršavljenju tako što promoviše sitost, smanjuje žudnju i kontroliše nivo holesterola.

Zob

Zob se smatra hranom s niskim glikemijskim indeksom zbog visokog sadržaja vlakana i sporije probave, što dovodi do postepenog povećanja nivoa šećera u krvi. U smislu mršavljenja, zob je odlična opcija jer visok sadržaj vlakana potiče osjećaj sitosti. Štaviše, zob sadrži beta-glukan, vrstu rastvorljivih vlakana koja su opsežno proučavana zbog svojih efekata na snižavanje holesterola.

"Zob je visoko nutritivna hrana s niskim glikemijskim indeksom koja bi mogla biti odličan dodatak vašoj ishrani. To je zbog bogatog sadržaja vlakana, uglavnom beta-glukana, koji usporava probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što rezultira postepenim porastom nivoa šećera u krvi od sada čini zob idealnim izborom za doručak koji ima za cilj održavanje energije tokom dana", kaže ona.

Što se tiče gubitka kilograma, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u zobi povećavaju sitost formiranjem gela u crijevima, čime se pomaže u smanjenju ukupnog unosa energije kroz promicanje sitosti kroz duge periode.

Mahunarke

Mahunarke su bogate dijetalnim vlaknima, kako rastvorljivim tako i nerastvorljivim. Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju probave i podstiču osjećaj sitosti. Ovo može pomoći u kontroli težine smanjenjem ukupnog unosa kalorija i sprečavanjem prejedanja.

Mahunarke su dobar izvor biljnih proteina i prirodno imaju malo zasićenih masti. Uključivanje mahunarki u vašu ishranu može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola (lošeg holesterola) i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, uključujući jagode, borovnice, maline i kupine, su namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje nude različite zdravstvene prednosti i mogu podržati zdrav gubitak težine, razine kolesterola i šećera u krvi. Bogate su dijetalnim vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima poput pektina. Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju probave, podstiču osjećaj sitosti i stabiliziraju razinu šećera u krvi odgađajući apsorpciju šećera u krvotok.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, uključujući omega-3 masne kiseline. Ove zdrave masti su povezane sa poboljšanim zdravljem srca snižavanjem nivoa LDL (lošeg) holesterola i povećanjem nivoa HDL (dobrog) holesterola. Orašasti plodovi su dobar izvor dijetalnih vlakana.

Orašasti plodovi poput badema, oraha ili pistacija puni su hranjivih tvari, što ih čini niskim glikemijskim indeksom koji su dobri za zdravlje i mršavljenje.