Šta vi preferirate?
65

Da li je bolje trčati na traci ili napolju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jedno glavno pitanje izaziva mnoga različita mišljenja među trkačima: što je bolje, trčanje na traci za trčanje ili trčanje napolju?

Zagovornici oba pristupa dijele ljubav prema trčanju. Međutim, ljubitelji trčanja na otvorenom vjeruju da je trčanje na traci monotono i dosadno, dok trkači na traci možda preferiraju trčanje u kontroliranom okruženju.

Ovaj članak daje pregled prednosti i nedostataka trake za trčanje i trčanja na otvorenom kako bi vam pomogao da odlučite što je najbolje za vas.

Trčanje na traci za trčanje

Traka za trčanje je sprava za vježbanje s kontroliranim rotirajućim pojasom na kojem možete hodati ili trčati. Trake za trčanje su dostupne u većini objekata za vježbanje, ili je možete kupiti sami u trgovinama ili na mreži.

Jedna od najvećih prednosti korištenja trake za trčanje je njena pristupačnost. Budući da je većina traka za trčanje u zatvorenom prostoru, možete je koristiti danju ili noću bez obzira na vremeske uslove. Ovo može učiniti trčanje pristupačnijim za one koji vježbaju noću ili žive na mjestima gdje se vrijeme stalno mijenja.

Većina zagovornika trčanja na traci za trčanje uživa u različitim funkcijama koje traka za trčanje može ponuditi, kao što je precizna kontrola njihovog tempa, nagiba i intervala.

Ovo je također korisno za one koji se vraćaju nakon povrede, jer mogu polako napredovati na traci za trčanje u kontroliranijem okruženju.

Na primjer, trčanje napolju može predstavljati veći rizik za nekoga ko se vraća nakon povrede skočnog zgloba zbog faktora kao što su neravno tlo i klizavi trotoari.

Konačno, trčanje na traci za trčanje može biti bolje za vaše zglobove jer većina traka za trčanje ima pojaseve s jastučićima koji apsorbuju dio udara. Nasuprot tome, tvrda podloga, posebno trotoari i putevi, neće.

Suprotno popularnom mišljenju, većina istraživanja pokazuje da nijedan oblik trčanja ne uzrokuje oštećenje koljena ili zglobova.

Za razliku od trčanja na otvorenom, tokom kojeg možete biti okruženi šumom ili prekrasnim zelenilom, trčanje na traci za trčanje u zatvorenom podrazumijeva boravak na fiksnom mjestu gdje se traka nalazi. Neki kažu da ovo vremenom može postati dosadno.

Međutim, mnoge moderne trake za trčanje imaju ekrane za simulaciju trčanja na otvorenom, što može učiniti iskustvo ugodnijim. Bez obzira na to, mnogi tvrde da ovo nikada neće doživjeti trčanje na otvorenom.

Pored toga, jedna studija pokazuje oprečne nalaze kada se posmatra aktivnost mišića tokom trčanja na traci za trčanje u poređenju sa trčanjem na otvorenom. Neke studije navode nižu mišićnu aktivnost na traci za trčanje, dok druge studije ne nalaze nikakvu razliku. To može biti zbog pojasa trake za trčanje koji vas tjera naprijed.

Trčanje na otvorenom

Trčanje na otvorenom uključuje trčanje na otvorenom po stazi, trotoaru ili bilo kojem drugom vanjskom terenu.

Većina trkača smatra da je trčanje na otvorenom mnogo ugodnije od trčanja na traci za trčanje zbog promjenjivog krajolika, svježeg zraka, izazova neravnog tla i neograničenih mogućnosti za rute za trčanje.

Povećana raznolikost može povećati motivaciju osobe da nastavi s vježbanjem. Iako i traka za trčanje na otvorenom donose zdravstvene prednosti, kao što su niži krvni pritisak, veća izdržljivost i manji rizik od depresije, trčanje na otvorenom može donijeti dodatne prednosti jednostavno pomažući vam da se osjećate povezanije s prirodom.

Zanimljivo je da je studija iz 2016. pokazala da bi provođenje najmanje 30 minuta sedmično u zelenilu na otvorenom, kao što su parkovi i šume, moglo smanjiti stopu depresije za 7% i visokog krvnog pritiska za 9 posto.

Osim toga, različita okruženja i prepreke na koje možete naići dok trčite na otvorenom mogu vam pomoći da aktivirate druge mišićne grupe i razvijete bolju ravnotežu. Radnje mogu uključivati ​​izbjegavanje drugih ljudi na stazi, skakanje preko lokva ili trčanje uz brda.

Nadalje, istraživanja pokazuju da trčanje na otvorenom može izgraditi jače kosti jer trčite na tvrđim podlogama. Ovo omogućava veću gravitacionu silu i stres na kostima, što je važno za metabolizam kostiju.

Konačno, trčanje na otvorenom je potpuno besplatno, ako se izuzmu troškovi patika i opreme za vježbanje. To čini trčanje dostupnijim ljudima svih prihoda.

Najbolje je trčati na otvorenom na suhim, umjereno toplim temperaturama. U međuvremenu, manje je idealan i rizičniji na kiši, snijegu i ekstremno niskim ili vrućim temperaturama. Iako uz odgovarajuću odjeću, trening i pripremu, možete trčati na otvorenom u većini vremenskih uvjeta.