Obratite pažnju
38

Fitness trener otkrio koja su dva najbolja izvora proteina za gubitak kilograma

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada ste u procesu mršavljenja, veliku ulogu igra unos proteina. No, nije dovoljno samo unositi obroke bogate proteinima, već je vrlo važno i na koji način ih pripremate i od čega se sastoje ti obroci.
Osim što vam pomažu u izgradnji mišića, proteini vas održavaju duže sitima. Ipak, neki izvor proteina pomoći će vam brže da sagorite masti.

Fitness trener Thomas Whitehead otkrio je najbolje izvore proteina, te naveo koje bismo namirnice trebali izbjegavati ako smo u procesu mršavljenja.

On ističe da su izvori proteina iz pileća prsa, nemasnog junećeg odreska i bjelanca najbolji za gubitak masti i izgradnju mišića. Objasnio je da ove namirnice imaju mali udio kalorija, a izuzetno su bogati visokokvalitenim proteinima.

"Čisti proteini, niskokalorični i vrlo zasitni. Ne samo da pomažu u oporavku i rastu mišića, već i održavaju osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje i pomoći vam da ostanete u kalorijskom deficitu", naveo je.

Druga najbolja opcija je izolat proteina sirutke. Ističe kako izolat proteina sirutke sadrži manje masti i ugljikohidrata u usporedbi s drugim proteinskim prahovima. Pored toga, vrlo je jednostavan za konzumiranje jer se brzo priprema nakon treninga.

"Izvrstan za bioraspoloživost, prepun aminokiselina i lako probavljiv", objasnio je.

Kada je riječ o lošim izvorima proteina, Whitehead navodi da izbjegavate meso s visokim udjelom masti kao što su pileći bataci jer sadrže veći broj kalorija. Kvalitet mesa nije loš, ali može otežati proces mršavljenja.

Druga najgora opcija su proteini iz zaslađenih orašastih plodova. Naime, mnogi ljudi misle da su i zaslađeni orašasti plodovi zdravi. Ove namirnice su visokokalorične jer su bogate zdravim mastima pa će dodatak šećera ili nekog drugog zaslađivača samo dodati još kalorija.

Najgora opcija kada je riječ o proteinima je prerađeno meso poput kobasica, hrenovki i drugih mesnih delikatesa. Prerađeno meso obično sadrži mnogo nezdravih masti i dodanih konzervansa, što može doprinijeti debljanju i spriječiti napore u mršavljenju. Pune su kalorija i nude minimalnu nutritivnu vrijednost, što ih čini lošim izborom za sve koji pokušavaju izgubiti kilograme.