Brojni benefiti
18

Fizičke i mentalne prednosti: Kako vožnja bicikla doprinosi vašem zdravlju

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vožnja bicikla nije samo popularna aktivnost, već i izvanredan način za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. U svijetu gdje se često suočavamo sa stresom i izazovima, biciklizam se nameće kao rješenje koje donosi brojne benefite.
Jedna od najvažnijih prednosti vožnje bicikla je poboljšanje fizičke kondicije. Redovno bicikliranje pomaže u jačanju mišića nogu, leđa i abdomena, čime se poboljšava ukupna snaga tijela. Ova aktivnost je izvrsna za srce; vožnja bicikla povećava kapacitet pluća i poboljšava cirkulaciju, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Osim toga, vožnja bicikla je odlična za sagorijevanje kalorija. U zavisnosti od intenziteta vožnje, možete sagorjeti značajnu količinu kalorija, što doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine.

Pored fizičkog zdravlja, mentalno zdravlje je još više važnije, a vožnja bicikla može značajno doprinijeti njegovom poboljšanju. Fizička aktivnost oslobađa endorfine - hormone sreće, koji pomažu u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Biciklizam omogućava ljudima da se povežu s prirodom, što dodatno poboljšava raspoloženje i pomaže u smanjenju mentalnog umora.

Vožnja bicikla može biti i oblik meditacije, ali se smatra i aerobnom vježbom, što znači da je njegova glavna prednost vježbanje srca, krvnih sudova i pluća. Mnogi vozači bicikla ističu osjećaj slobode i zadovoljstva, koji dobijaju tokom vožnje, što doprinosi njihovom mentalnom blagostanju.

Broj kalorija koje sagorite tokom bilokoje vježbe zavisi od nekoliko faktora, uključujući težinu, nivo intenziteta i trajanje treninga, zato biciklizam može značajno povećati sagorijevanje kalorija ako povećate intenzitet. Ista osoba od 70 kg može sagorjeti oko 288 kalorija za 30 minuta i 576 kalorija na sat vozeći bicikl umjerenim tempom (oko 12 do 14 mph). Povećavanjem brzine na 16 do 19, taj pojedinac može sagorjeti otprilike 432 kalorije za 30 minuta i 864 kalorije za sat vremena.

Dakle, ako striktno gledate na potrošnju kalorija, vožnja bicikla ima malu prednost u odnosu na hodanje, posebno pri većim intenzitetima, a osim što je izvrstan oblik rekreacije, biciklizam se također razvija u ozbiljan sport.