Od Dobrinje do Skenderije
352

Giro di Sarajevo održati će se u nedjelju s početkom u 14 sati

N. C.
Tradicionalna rekreativna biciklistička vožnja Giro di Sarajevo, koja je do sada na ulice Sarajeva izvela preko 20.000 biciklista, bit će održana 15. septembra sa startom u 14.00 sati ispred Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji.

Između najava zahlađenja i slabe kiše te brojnih radova na raznim saobraćajnicama u Sarajevu, organizatori su se ipak odlučili ne odgađati ovaj tradicionalni događaj, kako bi uslišili želje brojnih sarajevskih biciklista i upriličili im još jedan biciklistički praznik u njihovom gradu.

Za sve one koji se registruju na startu (učešće je potpuno besplatno), pripremljeni su i brojni pokloni koje obezbjeđuje partner vožnje, Powerade. Radi se o tri vrlo kvalitetna MTB bicikla Orbea Onna 29, te pet vrhunskih biciklističkih kaciga.

Prijatelji udruženja Giro di Sarajevo, Škoda Bosna i Hercegovina, M-Bike Shop i Delegacija EU u BiH su također pripremili vrijedne poklone koji če čekati učesnike na cilju na Vilsonovom šetalištu, uz zabavu za koju će biti zadužen DJ Nodi.

Ruta je, upravo zbog najavljenih građevinskih radova, skraćena i vodi od Dobrinje do Skenderije te se kolona biciklista vraća do Vilsonovog šetališta. Cijelu rutu će osiguravati pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, kojima organizator upućuje veliku zahvalu, i ona će biti blokirana za motorni saobraćaj, po sekvencama, kako kolona biciklista bude prolazila.

Registracija učesnika počinje tačno u podne i traje do 13.45, kada se startni prostor zatvara. Mole se svi koji žele da učestvuju da dođu što ranije kako bi se izbjegla gužva pri registraciji. I ove godine se vozi pod motom #ZaBajkovitoSarajevo, te je cilj uputiti poruku vlastima da su biciklisti veliki dio sarajevskog saobraćaja, te da im se mora posvetiti pažnja pri planiranju saobraćajne infrastrukture.