Promijenite rutinu
5

Kako efikasno izgubiti salo na stomaku

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako se borite da skinete tvrdoglavo salo oko stomaka, sigurno niste sami. Prema istraživanju otprilike 53 posto američke populacije ima abdominalnu gojaznost.

Iako proces gubitka masti na stomaku može biti izazovan, nije nemoguć. Zaokružili smo neke od najboljih savjeta o tome kako izgubiti salo na stomaku, prema ljudima koji su to učinili.

Savjeti u nastavku su praktične promjene koje možete napraviti u svom životnom stilu od pojedinaca koji su uspješno istopili salo na stomaku. Važno je zapamtiti da ono što radi za jednu osobu možda neće biti toliko efikasno za drugu. Imajući to na umu, hajde da istražimo isprobane metode koje vam mogu pomoći da pokrenete svoj put mršavljenja.

Unosite više proteina

Ovo je klasičan, ali krucijalan savjet o ishrani za sve koji žele da jedu zdravije i smanje salo sa stomaka. Šta je tako posebno kod proteina? Prema Amy Goodson, registriranoj dijetetičarki i certificiranom specijalistu za sportsku dijetetiku koja sjedi u našem medicinskom stručnom odboru, proteini mogu smanjiti žudnju, potaknuti metabolizam i promovirati osjećaj sitosti, što može dovesti do smanjenja unos kalorija također pomaže očuvanju mišićne mase tokom mršavljenja.

Povećajte aktivnosti

Pobrinite da hodate najmanje 10.000 koraka dnevno. Bolje je nego trčati, posebno ako tek počinjete. Goodson također naglašava važnost povećanja fizičke aktivnosti. Ostanak aktivan tokom dana, poput hodanja stepenicama, više hodanja i smanjenja vremena sjedenja, može povećati dnevno sagorijevanje kalorija i doprinijeti gubitku masti.

Unosite dovoljno tečnosti

Tečnosti mogu u potpunosti prekinuti vaš put mršavljenja. Zato je toliko važno da ostanete hidrirani, pijete puno vode i čuvajte se slatkih napitaka poput gaziranih pića, voćnih sokova i zabavnih napitaka od kafe.

Pijenje puno vode može potaknuti metabolizam, pomoći pri probavi i podstaći osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija. Osim toga, prekomjerna konzumacija šećera, posebno iz slatkih pića, povezana je s povećanjem masnoće na trbuhu. Smanjenje šećera može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i spriječiti žudnju za šećerom.

Uspostavite čvrstu rutinu vježbanja

Bavljenje aerobnim vježbama i treningom snage je neophodno u svakoj dobro zaokruženoj fitnes rutini. Kardiovaskularne vježbe, kao što su trčanje, plivanje i vožnja bicikla, efikasne su u sagorevanju kalorija i smanjenju ukupne tjelesne masti, uključujući salo na stomaku. Osim toga izgradnja mišićne mase kroz trening s utezima može povećati metabolizam i promovirati gubitak masti, uključujući oko trbuha, povećanjem ukupne potrošnje kalorija.