Jedete previše kalorija
Unošenje previše kalorija glavni je razlog debljanja. Ne morate nezdravo ili puno jesti da biste unosili više kalorija. I zdrava hrana poput orašastih plodova je izrazito kalorična. Pojedete li samo šaku badema ili drugih orašastih plodova možete unijeti i do 500 kalorija, a te namirnice neće vas zasititi.
Pod stresom ste
Hronični stres čest je problem koji može utjecati na vašu težinu. Dokazano je da visoke razine hormona stresa kortizola povećavaju glad i vašu želju za vrlo ukusnom, kaloričnom hranom, što može uzrokovati debljanje.
Ne jedete dovoljno cjelovitih namirnica
Ako redovito jedete prerađenu hranu, prelazak na prehranu koja sadrži više cjelovitih namirnica jednostavan je i učinkovit način za promicanje mršavljenja i poboljšanje mnogih drugih aspekata vašeg zdravlja. Zapravo, najvažniji faktor u gubitku kilograma je odabir cjelovite i minimalno prerađene hrane.
Imate nedijagnosticiran zdravstveni problem
Iako mnogi faktori načina života doprinose nenamjernom debljanju, određena medicinska stanja također mogu igrati ulogu. Tako poremećaj štitne žlijezde mogu uzrokovati dodatno debljanje ili poteškoće u gubitku kilograma. Pored toga možete imati policističke jajnike ili neki tip dijabetesa, a da toga niste ni svjesni. Neka psihička oboljenja poput depresije ili poremećaja prejedanja također mogu otežati gubitak kilograma.
Imate sjedilački način života
Neaktivan način života je često uzrok debljanja i drguh hroničnih bolesti. Previše sjedenja, izležavanja i vožnje raznim prevoznim sredstvima mogu utjecati na zdravlje i debljanje. Uvođenje nekoliko jednostavnih promjena u načinu života, poput vježbanja i kretanja, može napraviti veliku razliku.
Držite kratke i restrektivne dijete
Kratke i restrektivne dijete imaju takozvani yo yo efekat, nakon kojih slijedi nenamjerno ponovno dobivanje na težini. Kako biste zadržali težinu, trebali biste se usredotočiti na dugoročne promjene. To uključuje povremeno vježbanje, izbacivanje prerađene i slatke hrane te konzumaciju cjelovite hrane bogate vlaknima i proteinima.