Velika analiza, koju je vodio doktor medicine Richard Johnson sa Univerziteta Kolorado Anschutz Medical Campus, sugerira da se odluka o gubitku težine možda neće svoditi na izbor između odbacivanja ugljikohidrata ili masti, već na odgovorno smanjenje i jednog i drugog.
Nažalost, značajne količine ugljikohidrata fruktoze u vašoj ishrani to neće učiniti tako lakim.
"Iako praktički sve hipoteze prepoznaju važnost smanjenja ultraprerađene i 'junk' hrane, ostaje nejasno treba li fokus biti na smanjenju unosa šećera, ili visokoglikemijskih ugljikohidrata, ili masti, ili polinezasićenih masti ili jednostavno povećanje unosa proteina", istraživači pišu u svom radu.
Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno može naći u voću. Tijelo također može proizvesti male količine fruktoze iz ugljikohidrata kao što je glukoza i slane hrane.
"Ovdje pregledamo različite hipoteze o pretilosti. Predlažemo da su sve različite hipoteze uglavnom tačne, i da, iako naizgled izgledaju nekompatibilne, sve se mogu objediniti na osnovu druge hipoteze poznate kao hipoteza preživljavanja fruktoze", dodaju.
Dodate zaslađivačima kao što su konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze u velikim količinama, koncentracije ovog šećera mogu se brzo nagomilati u našoj ishrani, često a da to ne znamo.
Johnson i njegove kolege izvršili su iscrpnu studiju o svim poznatim faktorima koji doprinose gojaznosti i otkrili da metabolizam fruktoze u tijelu uzrokuje pad spoja zvanog adenozin trifosfat (ATP), koji osigurava energiju za ćelijske procese vašeg tijela.
Kada ATP padne na dovoljno nizak nivo, to je signal vašem tijelu da vam treba više goriva. Ovo te čini gladnim, pa jedeš.