Proces mršavljenja
16

Ove namirnice će vam pomoći da gubite kilograme

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Za one koji su stalno u pokretu, ključno je pronaći doručak koji nije samo zgodan, već i zasitan, osiguravajući fokus i produktivnost tokom cijelog jutra.

Nutricionisti naglašavaju potrebu za obrokom koji ne samo da umiruje glad, već i pomaže u gubitku težine i osigurava trajnu energiju.

Prema riječima profesora Franklina Josepha iz klinike za mršavljenje dr. Franka, uravnotežen doručak koji spaja sastojke bogate proteinima i vlaknima s namirnicama s niskim glikemijskim indeksom (GI) posebno je koristan za one koji imaju naporan radni dan van kuće.

"Doručak je od vitalnog značaja za kontrolu gladi i održavanje stabilnog nivoa energije, posebno za one koji moraju da čekaju do ručka da bi ponovo jeli. Doručak bogat proteinima i vlaknima pomaže u kontroli hormona gladi i stabilizaciji šećera u krvi, smanjujući vjerovatnoću kasnijeg nezdravog grickanja ili prejedanja. Ovo je posebno važno za kancelarijske radnike koji se često suočavaju s dugim pauzama između obroka", naveo je.

Potom je istakao važnost hrane sa niskim GI, kao što su bobičasto voće i sjemenke, za kontinuirano povećanje energije tokom jutra.

"Uključivanje sastojaka s niskim GI kao što je bobičasto voće i sjemenke u vašu jutarnju rutinu može značajno promijeniti kako se osjećate tokom jutra", objasnio je.