Osjećat ćete se bolje
14

Ove namirnice mogu vam pomoći da "očistite" organizam kad pretjerate s nezdravom hranom

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko ste se našli u situaciji da ste bili gladni, a onda u nedostatku uravnoteženih obroka, posegnuli za kaloričnom hranom koja nije nutritivno bogata, ne morate brinuti. Jedan dan prejedanja nije toliko opasan, jer određenim namirnicama možete pomoći vašem organizmu da lakše probavi hranu.
Dan u kojem ste se prejeli učinit će vas nadutim i tromim, a neki će osjećat i krivnju zbog prevelikog unosa šećera i ugljikohidrata. Međutim, istraživanje s UCLA otkrilo je da hrana bogata dokozaheksaenskom kiselinom, ili DHA omega-3 masnom kiselinom može poništiti neke od posljedica prejedanja.

Losos

Masna riba poput divljeg lososa te sardina i skuše sadrže više od 10 puta DHA nego drugi izvori poput orašastih plodova, špinata i cjelovitih žitarica. To je dobro znati jer DHA štiti mozak od upalnih oštećenja, poboljšava učenje i pamćenje te liječi moždano tkivo oštećeno fruktozom. Losos je također izvrstan izvor selena i vitamina D.

Chia i lanene sjemenke

Kada se osjećate loše nakon prejedanja, chia i lanene sjemenke su odličan izbor. Sadrže gomilu omega-3 masnih kiselina u samo dvije kašike, a uz to su pune vlakana koja pomažu hraniti crijevne bakterije i pomažu u mršavljenju. Osim toga, ta vlakna također pomažu isprazniti sve toksine koje ste konzumirali.

Orasi

Samo jedna četvrtina šolja oraha nudi više od 133 posto preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Studija iz Yalea iz 2015. godine sugeriše da bi njihovo konzumiranje moglo dovesti do generalno zdravije ishrane. Istraživači su otkrili da je dodavanje 60 grama oraha u dnevnu ishranu tokom šest mjeseci dovelo do manjeg unosa nezdravih grickalica.

Sok od aloe vere

Sok od aloe vere je ukusan način za čišćenje organizma nakon prejedanja. Nutricionistica Nikki Ostrower navodi da je ovo prva stvar koju preporučuje svojim klijentima nakon što pretjeraju s konzumacijom alkohola. Ovaj sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina.

U The British Journal of General Practice navedeno je da aloe vera može smanjiti crijevnu upalu i pomoći u popravljanju oštećenja u crijevima. Također, može povećati zdrave bakterije u crijevima koje pomažu u probavi.

Temeljac

Temeljac od kostiju također pomaže nakon dana prejedanja. Nutricionistica Ostower navodi da supe od kuhanih kostiju lako probavljive, nadoknađuju izgubljene minerale i hranjive tvari te jačaju crijeva. Supa omogućuje tijelu da apsorbira kalcij, magnezij, fosfor i minerale u tragovima.

Također, osigurava glukozamin, koji ublažava bol te glicin, glutamin i prolin, koji nude niz dobrobiti. Djeluje na jačanje imunološkog sistema, sprječava upale, popravlja sluznicu crijeva i reguliše šećer u krvi.

Čaj od maslačka

Korijen maslačka od kojeg se pravi ovaj čaj prepun je vitamina A, C i D. Ima i cinka, željeza, magnezija i kalija. Osim toga, ima više beta-karotena po porciji od mrkve. Za razliku od lišća maslačka, čaj nije gorak, a uz to ublažava nadutost.

Fermentirani napici i povrće

Ako ste pretjerali sa šećerom, u svoju ishranu uvrstite probiotik. Na taj način ćete pojačati hlorovodičnu kiselinu koja će pomoći vašoj probavi, a sve one dobre crijevne bakterije pomoći će apsorbirati i razgraditi šećer koji ste unijeli.

Fermentirano povrće poput kiselog kupusa, kimchija ili kiselih krastavaca obnavlja hranjive tvari osiguravajući punu dozu vitamina C, sve vitamine B skupine i bogatu porciju aminokiselina, osobito lizina i metionina.