Izbjegnite nered: Ovih pet namirnica ne biste trebali stavljati u fritezu

Rendani sir je jedna od namirnica koja nije pogodna za kuhanje u fritezi. Iako postoji mišljenje da možete napraviti "sir na žaru" u fritezi, ipak izbjegavate stavljanje naribanog sira u uređaj. Naime, rendani sir se brzo otopi i može se istresti kroz košaru, stvarajući nered i neugodnosti.
Kokice su još jedna namirnica koja ne bi trebala završiti u fritezi. Iako friteza brzo kuha hranu, ona se ne zagrijava dovoljno da bi jezgra kokica pukla. Umjesto toga, bolje je kokice pripremiti u mikrovalnoj pećnici, na štednjaku ili u aparatu za kokice, jer će tako ispasti puno bolje.
Svježe zeleno povrće, poput zelja, također nije pogodna za pripremu u fritezi. Ova vrsta povrća je vrlo lagana, pa će vrući zrak samo raspršiti listove, ostavljajući nered od hrane koja nije skuhana. Ako želite pripremiti zdrave alternative, bolje je da ih pečete u pećnici, gdje će zrak ravnomjerno cirkulirati i omogućiti im da postanu hrskavi.
Hrana s umakom, poput špageta s bolognese umakom ili "chilli con carne", također ne bi trebala biti pripremljena u fritezi. Vrući zrak može raspršiti tekućinu, prskajući unutar uređaja, što može biti opasno i stvoriti veliki nered. Takvu hranu je bolje kuhati na štednjaku, gdje možete kontrolirati temperaturu i spriječiti prolijevanje.
Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu. Bez vrućeg ulja koje bi ih okružilo, tijesto ili mokra hrana može kapati po košari i oštetiti fritezu. Zato je najbolje da takve namirnice pripremate na tradicionalni način u pećnici.
Dok friteza na vrući zrak nudi mnoge prednosti u kuhanju, važno je znati koje vrste hrane ne smiju biti pripremljene u njoj kako biste izbjegli nered i osigurali dobar rezultat.