Obratite pažnju
26

Izbjegnite nered: Ovih pet namirnica ne biste trebali stavljati u fritezu

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Friteza na vrući zrak postala je vrlo popularna u pripremi hrane kod kuće, jer omogućava brzo kuhanje s malo ili bez ulja. Iako je ovaj uređaj izuzetno praktičan za mnoge vrste hrane, postoje određene namirnice koje nikako ne biste smjeli stavljati u fritezu.
Neke od njih mogu izazvati nered, dok druge jednostavno neće biti dobro pripremljene zbog načina na koji friteza funkcioniše. Evo nekoliko namirnica koje je najbolje izbjegavati kada koristite fritezu.

Rendani sir je jedna od namirnica koja nije pogodna za kuhanje u fritezi. Iako postoji mišljenje da možete napraviti "sir na žaru" u fritezi, ipak izbjegavate stavljanje naribanog sira u uređaj. Naime, rendani sir se brzo otopi i može se istresti kroz košaru, stvarajući nered i neugodnosti.

Kokice su još jedna namirnica koja ne bi trebala završiti u fritezi. Iako friteza brzo kuha hranu, ona se ne zagrijava dovoljno da bi jezgra kokica pukla. Umjesto toga, bolje je kokice pripremiti u mikrovalnoj pećnici, na štednjaku ili u aparatu za kokice, jer će tako ispasti puno bolje.

Svježe zeleno povrće, poput zelja, također nije pogodna za pripremu u fritezi. Ova vrsta povrća je vrlo lagana, pa će vrući zrak samo raspršiti listove, ostavljajući nered od hrane koja nije skuhana. Ako želite pripremiti zdrave alternative, bolje je da ih pečete u pećnici, gdje će zrak ravnomjerno cirkulirati i omogućiti im da postanu hrskavi.

Hrana s umakom, poput špageta s bolognese umakom ili "chilli con carne", također ne bi trebala biti pripremljena u fritezi. Vrući zrak može raspršiti tekućinu, prskajući unutar uređaja, što može biti opasno i stvoriti veliki nered. Takvu hranu je bolje kuhati na štednjaku, gdje možete kontrolirati temperaturu i spriječiti prolijevanje.

Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu. Bez vrućeg ulja koje bi ih okružilo, tijesto ili mokra hrana može kapati po košari i oštetiti fritezu. Zato je najbolje da takve namirnice pripremate na tradicionalni način u pećnici.

Dok friteza na vrući zrak nudi mnoge prednosti u kuhanju, važno je znati koje vrste hrane ne smiju biti pripremljene u njoj kako biste izbjegli nered i osigurali dobar rezultat.