Ove namirnice ubrzavaju starenje vaše kože i dovode do upala u organizmu

Među njima izdvaja se meso pripremljeno na roštilju koje dovodi do upala na koži. Shodno tome bitno je birati meso koje je kuhano ili pečeno, ali ne prepečeno i zagorjelo. Također, sos za roštilj često sadrži velike količine rafinisanog šećera koji također treba izbjegavati.
Rafinisani šećer podiže nivo inzulina i glukoze u krvi što povećava upalu u tijelu. Osim toga, pretjerana konzumacija šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2 koji dodatno pojačava upalne procese i povećava vjerovatnoću razvoja Alzheimerove bolesti.
Pržena hrana također predstavlja velik problem jer sadrži velike količine ugljikohidrata koji mogu podići nivo inzulina i izazvati upalu, a također se prži u nezdravim uljima koja još više pojačavaju upalne procese.
Zbog toga, korisno je da zamijenite prženu hranu namirnicama pripremljenim u fritezi na vruć zdrak uz dodatak maslinovog ulja kao zdravije opcije za vaš organizam i kožu.