Obratite pažnju
36

Ove vrste obroka se smatraju dobrim za mršavljenje, a zapravo izazivaju kontraefekat

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada je u pitanju gubitak masti, balansiranje vaših obroka je ključno. Iako smanjenje kalorija može izgledati kao očigledan izbor, važno je zapamtiti da dijeta koja je previše fokusirana na ograničenje kalorija zapravo može djelovati protiv vaših ciljeva mršavljenja.

Plan obroka koji ima premalo kalorija često nema nutrijente potrebne za održavanje metaboličkog zdravlja, ostavljajući vas gladnim.

Umjesto samo smanjenja kalorija, ključno je da se fokusirate na kvalitet i sastav vaših obroka, osiguravajući da oni pružaju pravi balans proteina, masti i vlakana kako biste bili siti i puni energije tokom dana, piše She Finds.

Upravo neke popularne opcije za koje mnogi misle da doprinose mršavljenju zapravo čine kontraefekat, a prema zdravstvenom stručnjaku Brendanu Oxfordu među njima su:

Piletina i riža - Na vrhu liste najgorih obroka za mršavljenje je klasična kombinacija piletine i riže. Iako se često hvali zbog malo kalorija, može biti zapravo kontraproduktivna za gubitak masti. Ljudi vjeruju da će zbog toga što ima veoma malo kalorija izgubiti više kilograma, ali je suprotno. Visok sadržaj ugljikohidrata u riži dovodi do stalnih skokova inzulina, što može potaknuti skladištenje masti ako se često konzumira. Osim toga, nedostatak masti u ovom obroku znači da ćete vjerovatno ponovo osjetiti glad samo nekoliko sati kasnije.

Shakeovi umjesto obroka - Oni se često reklamiraju kao zgodne i zdrave opcije za one u pokretu. Međutim, proteini se obično ne nalaze u prirodi bez prisustva ugljikohidrata ili masti, a priroda mnogih shakeova s ​​niskim udjelom ugljikohidrata i malo masti može uznemiriti vaš želudac bez osiguravanja potrebne energije.

Tunjevina i nudle - Sljedeći je obrok od tunjevine i nudli, popularan izbor među onima koji žele ograničiti kalorije. Iako je tunjevina zdrav izvor proteina, uparivanje s nudlama je daleko od idealnog za gubitak masti. Obrok je bogat ugljikohidratima, super obrađen i potpuno mu nedostaje vlakana, što ga čini lošim izborom za one koji pokušavaju izgubiti masnoću.

Vezani članci