Želite li smršaviti?
0

Ovo je napitak broj jedan za mršavljenje, preporučen je od strane dijetetičara

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada biramo bolji napitak, naš izbor pića broj jedan za mršavljenje je zeleni čaj. Iako svi čajevi nude potencijalne zdravstvene prednosti, evo zašto zeleni čaj pobjeđuje.

Istraživanja podržavaju negativne učinke na zdravlje redovnog konzumiranja previše napitaka zaslađenih šećerom, prema studiji Circulation iz 2019.

Zamjena napitka zaslađenog šećerom nečim poput nezaslađenog zelenog čaja odlična je strategija za smanjenje ukupnog unosa dodanog šećera. Osim što je opcija bez šećera, ispijanje dvije do tri šolje zelenog čaja dnevno može ponuditi i druge zdravstvene beneficije, kao što je smanjen rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, prema ovoj meta-analizi iz 2019. u molekularnoj ishrani i Istraživanje hrane.

Iako svi pravi čajevi sadrže neke katehine, zeleni čaj ima daleko najviše razine. Kao što je već spomenuto, katehini su aktivna komponenta u zelenom čaju koja je bila od interesa za istraživače. Najpoznatiji i najzastupljeniji katehin u zelenom čaju naziva se epigalokatehin galat (EGCG).

Zeleni čaj (i posebno EGCG) može biti koristan za gubitak težine povećanjem vašeg metabolizma i promicanjem sagorijevanja masti za energiju, prema ovoj recenziji Molecules iz 2018. Vaša metabolička stopa je broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva obavljajući svakodnevne aktivnosti, tako da veći metabolizam može dovesti do gubitka težine.

Čini se da kombinacija zelenog čaja i vježbanja poboljšava efikasnost EGCG-a. Jedna mala studija iz 2018. objavljena u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Science otkrila je da su žene koje su pile šolju matcha zelenog čaja prije vježbanja sagorijevale više masti od onih koje nisu.

Dugoročno, postoji ograničeno istraživanje o konzumiranju zelenog čaja i statusu težine. Međutim, studija iz 2022. sa sjedištem u Koreji, objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health, otkrila je da je ispijanje četiri ili više šoljica zelenog čaja dnevno povezano sa 44 posto manjim rizikom od abdominalne pretilosti. Ipak, asocijacija je viđena samo kod žena.

Jedan od razloga zašto zeleni čaj može biti posebno koristan za mršavljenje je njegova jedinstvena kombinacija katehina i kofeina. Kofein je prirodni stimulans koji vam može pomoći da se osjećate budnije i poboljšate performanse vježbanja. Kada je u pitanju sagorijevanje kalorija, čini se da kofein i EKGC rade zajedno. Sistematski pregled iz 2017. od Nutricion Hospitalaria otkrio je da je ekstrakt zelenog čaja efikasan samo za gubitak težine kada se kombinuje sa 80 do 300 miligrama kofeina dnevno.