Pretjerani unos ugljikohidrata može dovesti do nuspojava, ovo je pet znakova da ste pretjerali
Mnogi složeni ugljikohidrati izvrstan su izvor vlakana i nutrijenta koji potiče gubitak težine, osjećaj sitosti i zdravlje crijeva. No, važnije se fokusirati na kvalitetnu ugljikohidrata nego na količinu jer to može dovesti do niza neugodnih simptoma.
Naduti ste
Ako ste stalno naduti, ugljikohidrati bi mogli biti uzrok. Šećer iz ugljikohidrata može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u našim crijevima, čineći naš probavni sistem tromim, što zatim stvara nadutost.
Osim toga, bakterije u vašem debelom crijevu fermentiraju vlakna, škrob i neke šećere, koji proizvode plinovite spojeve u tijelu. To se najčešće događa kada konzumiramo rafinirane ugljikohidrate.
Debljate se
Konzumacija viška ugljikohidrata može dovesti do viška kalorija, budući da hrana bogata ugljikohidratima često sadrži puno masti. Slatkiši kao što su kolači, pored ugljikohidrata uglavnom sadrže velike količine masti koje je su znatno kalorične. Pored toga, ugljikohidrate kao što je krompir, ljudi često jedu uz razne kalorične umake.
Imate akne
Iako se akne javljaju tokom puberteta, mnoge odrasle osobe imaju problema s ovom neugodnom pojavom. Akne se mogu javljati zbog naše genetike i hormona, ali isto tako mogu biti znak da unosimo previše ugljikohidrata. Šećeri iz ugljikohidrata povećavaju proizvodnju androgena, koji su povezani s hormonskim aknama.
Imate problema sa spavanjem
Konzumacija ugljikohidrata zahtijeva od vašeg tijela da radi i prerađuje šećer pa ako ih prije spavanja, tražite od svog tijela da radi, a ne da se odmara.
Stalno ste umorni
Ako se osjećate posebno umorno, ugljikohidrati bi mogli pridonijeti tom letargičnom stanju. Takozvana moždana magla i glavobolje također su simptomi prekomjerne konzumacije ugljikohidrata. Kada birate obrok koji se temelji na ugljikohidratima, važno je kombinirati ga s drugim hranjivim tvarima poput zdravih proteina i masti.
Kako navode na Sanford Healthu, konzumiranje previše ugljikohidrata može povećati vaš šećer u krvi i dovesti do pada zbog kojeg se osjećate tromo. Kako biste izbjegli pad, jedite ugljikohidrate s drugim nutrijentima.