Proces mršavljenja
42

Šta je "metabolička konfuzija" i može li ubrzati gubitak težine?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada su u pitanju dijeta i strategije mršavljenja opcije su zaista beskrajne.

Od detoksikacije i čišćenja do rasporeda posta i praćenja kalorija, ponekad može biti izazovno procijediti buku. Jedna metoda u mješavini je "metabolička konfuzija", koja nastoji postići upravo to - zbuniti ili nadmudriti vaš metabolizam kako biste ubrzali gubitak masti. Međutim, da li je efikasan i siguran?

Ovdje smo da objasnimo kako tačno funkcionira metabolička konfuzija i da li je to održivi stil ishrane koji treba slijediti dugoročno. Imajte na umu da je uvijek pametno razgovarati sa zdravstvenim radnikom prije nego započnete bilo koju novu dijetu ili režim mršavljenja.

Metabolička konfuzija se također naziva "promjenom kalorija" ili "cikliranjem kalorija".

"Pretpostavka koja stoji iza dijeta s metaboličkom konfuzijom svodi se na ciklus kalorija, pri čemu se izmjenjuju visokokalorični dani s niskokaloričnim danima. Smatra se da to utiče na metaboličku funkciju (povećava i zbunjuje metabolizam) zbog nedosljednosti kalorija koje se unose svaki dan", objašnjava nutricionistica Lena Baković.

Uz premještanje kalorija, ovaj stil ishrane predlaže redovno vježbanje, međutim, ne postoje stroge smjernice.

Istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za preventivnu medicinu pokazuje da bi dijeta koja mijenja kalorije (CSD) mogla rezultirati gubitkom težine i masti.

Četiri sedmice nakon primjene CSD režima, učesnici studije su doživjeli značajan gubitak težine. Osjećaj sitosti se također povećava, a glad se smanjuje. Učesnici su nastavili da vide rezultate tokom jednomjesečnog perioda praćenja.