Nikada nećete izgubiti salo na stomaku ako i dalje jedete ovih pet stvari
Smanjivanje kalorija, unos više proteina i praćenje ugljikohidrata su popularne metode za skidanje viška kilograma. Ove metode mogu pomoći kod neželjene masnoće na stomaku, ali određene namirnice sprečavaju da izgubite salo na stomaku.
Nekoliko faktora, uključujući hormone i pol, može uticati na masnoću na stomaku. Naravno, i vaš izbor hrane može igrati važnu ulogu. Konzumiranje više kalorija nego što sagorijevate u jednom danu vjerovatno će rezultirati povećanjem težine, od kojih neki mogu biti u vašem središnjem dijelu.
Osim toga, vrste kalorija koje odaberete mogu utjecati na vašu težinu i masu. Prema istraživanju, posebno je dokumentovano da šećer promoviše gojaznost. Ako možete učiniti jednu stvar da izgubite salo na stomaku, ograničavanje unosa dodatnog šećera može biti vaš najbolji izbor.
Sušeno voće
Ako želite da izgubite salo na stomaku, odbacite sušeno voće. Sušeno voće može biti izvor vlakana i željeza, ali mnoge sorte sadrže značajan dodatak šećera. U stvari, vjerovatno ćete vidjeti zaslađivač naveden kao drugi sastojak mnogih opcija sušenog voća.
Srećom, neke sorte se prave bez dodanog šećera - samo morate prošetati po policama da biste ih pronašli. Grožđice tradicionalno ne sadrže dodatni šećer, ali većina drugih sorti to čini. Bolje je da se držite cijelog voća, koje može sadržavati više vlakana i volumena po porciji. Ali ako vam je sušeno voće neophodno, potražite ono bez dodanog šećera kako bi vam pomoglo u mršavljenju.
Konzervirano voće
Konzervirano voće i zaslađene mandarine mogu biti neke od najpopularnijih artikala u ovoj kategoriji, ali postoji mnogo pakiranog, prerađenog voća na koje treba pripaziti. Opcije pune sirupa mogu biti gust izvor dodanog šećera. Da ne spominjemo, veliki dio ovog prerađenog voća ima manje vlakana od cijelog voća.
Ako želite natjerati svoju djecu da jedu više proizvoda nudeći pakirano voće, potražite opcije napravljene bez dodanih zaslađivača. Činjenice o nutritivnoj vrijednosti ne bi trebalo da pokazuju da nema dodanog šećera, ostavljajući slatkoću da prirodno dolazi iz samog voća.
Pločice sa žitaricama
Pločice sa žitaricama nisu poznate po tome što su prepune zasitnih sastojaka. Većina opcija sadrži minimalno proteina i vlakana, ostavljajući vam obrok ili užinu manje zasitan, a da ne spominjemo visok broj šećera koji se nalazi u mnogim od ovih pločica.
Granola
Bilo da se koristi kao preliv jogurtu ili da se uživa u činiji sa mlijekom, granola bi također mogla da spriječi da izgubite salo na stomaku. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da pola šoljice granole može imati više od 200 kalorija. Ovo je prilično mala porcija, a kada jedete kao alternativu žitaricama, možete imati duplo ili trostruko ovu količinu.
Granola se često pravi sa uljem, orašastim plodovima, sjemenkama i dodatkom šećera, što doprinosi većoj kalorijskoj hrani. Dok su orašasti plodovi, sjemenke i zob u granoli zasitni sastojci zbog sadržaja proteina i vlakana, dodani šećer, sušeno voće i ulje mogu biti manje idealan izvor kalorija.
Brownies
Još jedan omiljeni desert, kolačići su takođe poznati po svom sadržaju šećera. Kada pravite domaće kolače, lako ćete pronaći recepte koji zahtijevaju dvije šolje šećera, a da ne spominjemo šećer u komadićima čokolade koji koristite. To može dovesti do poslastice s vrlo visokim udjelom šećera, sprečavajući vas da ostvarite svoje ciljeve za smanjenje sala na stomaku.
Kada pečete kod kuće, možete upotrijebiti komadiće tamne čokolade s niskim sadržajem šećera u kolačićima. Uz to, razmislite o zamjeni dijela granuliranog šećera nezaslađenim umakom od jabuke kao još jednom metodu smanjenja šećera.