Mnogi jabukovo sirće koriste kako bi smršavili. Međutim, svakodnevno ispijanje sirćeta može imati i skrivene opasnosti. Ovo su tri opasnosti koje su skrivene iza svakodnevne konzumacije jabukovog sirćeta.
Loša probava i nelagoda
Neki ljudi mogu osjetiti probavne smetnje ili mučninu nakon uzimanja jabučnog sirćeta. Stoga se preporučuje da ga ne pijete na prazan želudac te da prestanete s uzimanjem ako osjetite mučninu ili povraćate. Također, sirće može uzrokovati proljev.
Oštećenje zuba
Jabučno sirće sadrži jabučnu kiselinu i sirćetnu kiselinu čiji je prosječni pH između 2.5 i 3.0. To može oslabiti zubnu caklinu.
Oslabljena caklina povećava vašu osjetljivost na karijes i može povećati osjetljivost zuba. Ljudi koji piju prekomjernu količinu nerazrijeđenog jabučnog sirćeta mogu čak doživjeti oticanje ili opekline u ustima. Zato se ljudima savjetuje da razrijede sirće s vodom te da izbjegavaju sirće kao sredstvo za ispiranje usta.
Oštećenje kože i grla
Osim što može oštetiti zube, jabučno sirće može biti štetan i za kožu i grlo. Studija objavljena u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2015. godine zabilježila je slučaj 14-godišnje djevojčice koja je završila s kemijskom opeklinom nakon što je upotrijebila jabučno sirće kao "lijek" za uklanjanje neželjenih madeža s nosa. Pregled štetnih tekućina koje su djeca slučajno progutala, utvrdio je da je octena kiselina najčešća kiselina koja uzrokuje opekline u grlu.