Popularan napitak
50

Pet prednosti redovnog konzumiranja jabukovog sirćeta

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postoji li neki prirodni lijek popularniji od uzimanja jabukovog sirćeta? Proglašen kao izbor za one koji žele da podrže svoje zdravlje, jabukovo sirće steklo je popularnost zbog svojih potencijalnih efekata na kontrolu tjelesne težine, zdravlje crijeva i još mnogo toga.

Nekada korišten uglavnom kao kiseli sastojak u preljevima ili marinadama ili kao prirodno sredstvo za čišćenje kod kuće, jabukovo sirće je sada steklo ime u svijetu zdravlja.

Uravnotežuje nivoe šećera u krvi

Glukoza u krvi natašte se odnosi na nivo šećera u krvi u tijelu tokom stanja gladovanja. Neki podaci sugeriraju da konzumacija jabukovog sirćeta može imati pozitivne efekte na šećer u krvi natašte, posebno kod onih koji imaju viši šećer u krvi. Zapravo, rezultati sistematskog pregleda i meta-analize pokazali su da konzumacija sirćeta značajno smanjuje nivo glukoze u krvi natašte kada se konzumira duže od osam sedmica.

Podržava zdrav nivo holesterola

Konzumacija sirćeta značajno je smanjila ukupni holesterol u serumu i povećala HDL "dobar" holesterol u određenim populacijama, prema rezultatima objavljenim u BMC Complementary Medicine and Therapies. Nedavna studija objavljena u British Medical Journalu također je otkrila da dnevne doze sirćeta mogu smanjiti holesterol, kao i nižu težinu, tjelesnu masnoću i obim struka kod libanonskih adolescenata i mladih odraslih osoba.

Naravno, ovaj prirodni lijek treba prakticirati u kombinaciji s ishranom zdravom za srce ako je vaš cilj da imate zdrav nivo holesterola.

Pomaže u gubitku težine

Svakodnevno uzimanje jabukovog sirćeta ne garantuje trenutni gubitak težine, posebno ako ne vježbate ili ne slijedite zdravu ishranu. Međutim, ako su dobro izbalansirana, zdrava prehrana i konzistentna rutina vježbanja ugrađeni u vaš životni stil, onda vam dodavanje malo sirćeta može pomoći u potrazi za mršavljenjem. Prema rezultatima jedne studije iz 2021. objavljene u International Journal of Exercise Science, za one koji su četiri dana uzimali suplementaciju sa 30 mililitara jabukovog sirćeta ili placebom, suplementacija ACV bila je povezana sa značajnim smanjenjem tjelesne težine i tjelesne masti.

Studija British Medical Journala koju smo ranije spomenuli u vezi s holesterolom takođe je pokazala da redovna konzumacija jabukovog sirćeta može pomoći u smanjenju tjelesne masti i poboljšanju gubitka težine.

Poboljšava apsorpciju nutrijenata

Ljudi često raspravljaju o dobrobitima jabukovog sirćeta za probavu, što je dijelom posljedica činjenice da je sirće kiselo. Kao takva, njegova kiselost može poboljšati i podržati kvalitetnu probavu, prema istraživanju objavljenom u Fish Physiology and Biochemistry.

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može stimulisati proizvodnju probavnih enzima, koji mogu pomoći u razgradnji i apsorpciji nutrijenata iz hrane.

Pomaže u smanjenju apetita

Prema nekim istraživanjima, uključivanje jabukovog sirćeta u vašu dnevnu rutinu zapravo može pomoći da se osjećate sito.

Francuska studija iz 2016. koja je koristila pacove otkrila je da se metabolički poremećaji uzrokovani ishranom bogatom masnoćama sprečavaju uzimanjem jabukovog sirćeta, za koje se pokazalo da ima zasitan efekat. Istraživači su otkrili da dodavanje ACV-a u ishranu sa visokim sadržajem masti kod nekih pacova značajno smanjuje unos hrane koju životinje unose.