Tri najbolje namirnice za gubitak težine
Dr. Tim Tiutan, onkološki bolničar, ponudio je savjete o gubitku težine koji također smanjuje rizik od raka. Istakao je namirnice koje pomažu u gubitku kilograma i smanjuju vjerovatnoću određenih karcinoma.
Ovdje ćemo elaborirati njegov savjet i uključiti dodatne savjete drugih zdravstvenih stručnjaka o tome kako ove namirnice doprinose uravnoteženoj težini i snažnijem imunološkom sistemu.
Borovnice
Prva hrana koju je Tiutan preporučio bile su borovnice, rekavši da su one super hrana koja će pomoći u kontroli težine. Objasnio je da je ključno jesti dijetalna vlakna kada ste na putu mršavljenja.
Jedna šolja svježih borovnica daje otprilike 4 grama vlakana. Ovo voće je bogato rastvorljivim vlaknima, koja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Osim toga, topiva vlakna mogu usporiti probavu, doprinoseći produženom osjećaju sitosti.
Borovnice elektrana antioksidansa i vlakana, koja vam mogu pomoći da se osjećate sito i zadovoljno, a istovremeno promoviraju cjelokupno zdravlje. Također, borovnice su niskokalorične, što ih čini savršenom užinom za sve one koji žele smršaviti nekoliko kilograma.
Integralne žitarice
Vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, također je primijetio Tiutan, sprečavaju porast šećera u krvi, što pomaže u sprečavanju dijabetesa i debljanja.
Osim toga, napomenuo je da to smanjuje holesterol i rizik od raka debelog crijeva. Namirnice koje sadrže puno integralnih žitarica uključuju ječam, smeđa riža, heljdu, bulgur, proso, kinoju i raž.
Maline
Jedna šoljica malina nudi impresivnih 8 grama vlakana, znatno više od većine drugog voća. Maline su pune vode i vlakana, što vam pomaže da ostanete hidrirani i obuzdate apetit.
Osim toga, sadrže prirodno jedinjenje zvano ketoni, za koje se smatra da ubrzavaju metabolizam i sprječavaju povećanje ukupne tjelesne masti.