Iako se mnoge namirnice oglašavaju kao "zdrave", neke zapravo mogu doprinijeti ovom stanju kada se konzumira redovno ili u velikim količinama.
Određene naizgled zdrave namirnice mogu imati negativne efekte na organizam, povećavajući upalu, remeteći metaboličke procese i potičući debljanje.
Voćni sokovi
Samo zato što napitak ima riječ "voće" ne čini ga zdravim.
Dr. Sue Clenton, onkolog i specijalistički konsultant u Releafu, kaže da su voćni sokovi i sportski napici često puni šećera, što može doprinijeti debljanju, upali i povećanom riziku od raznih karcinoma.
Ona upozorava da se ne zavaravate ovim naizgled bezazlenim pićima, jer mogu biti štetni za cjelokupnu dobrobit.
Aromatizirano biljno mlijeko
Ovo bi moglo biti iznenađenje, ali Michael O. McKinney, ljekar iz Healthy Outlooka, objašnjava dalje i napominje da se bademovo, ovseno ili sojino mlijeko iz trgovine može zasladiti šećerom i drugim aromama. Neki mogu koristiti i karagenan kao sredstvo za zgušnjavanje. Utvrđeno je da ova supstanca uzrokuje bolove u crijevima životinja, koji sami po sebi prethode kolorektalnom karcinomu.
Umjesto toga, želi da potrošači traže obično i nepatvoreno biljno mlijeko. Zapamtite, ako prvi sastojak nije samo mlijeko ili orašasti plodovi, sjemenke ili soja, onda može sadržavati dodane šećere ili druge nezdrave sastojke.
Umjetni zaslađivači
Često se nalaze u dijetalnim namirnicama bez šećera, a sadrže stvari kao što su aspartam i sukraloza. Iako mogu izgledati kao dobra alternativa, neke studije povezuju ove zaslađivače s debljanjem, otpornošću na inzulin i povećanom željom za slatkom hranom. Štaviše, postoji zabrinutost zbog njihovih potencijalnih kancerogenih efekata kada se konzumiraju u velikim količinama tokom vremena.
I iako vam mogu uštedjeti kalorije u kratkom roku, možda samo produžavate povećani unos šećera kada odaberete ove vrste umjesto prirodnih. To je zato što lažne zamjene za šećer mogu uzrokovati da više žudimo za šećerom nego kada jedemo pravi šećer. To je zato što su ove alternative šećeru mnogo puta slađe od pravog šećera, što nas može desenzibilizirati na slatkoću stvarnog šećera.