Ujutro ili navečer
78

Za bolje rezultate i gubitak kilograma: Kada je najbolje vrijeme za trening

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko ste odlučili uvesti fizičku aktivnost, možda ćete se pitati koje doba dana je idealno za postizanje bolje forme i rezultata.
Neki dokazi upućuju na to da vježbanje ujutro može pomoći kod mršavljenja, poboljšanja kvalitete sna i snižavanja krvnog pritiska. Međutim, ukoliko se ujutro osjećate umorno, pametnije je trenirati poslije posla.

Ipak, treninge visokog intenziteta ostavite za poslijepodne umjesto za večer. Vježbanje laganog do umjerenog intenziteta prije spavanja je poželjno, ali intenzivno vježbanje može poremetiti vaš san.

Najbolje vrijeme za vježbanje je ono vrijeme koje je u skladu s vašim rasporedom jer je bitnije da imate redovne treninge nego da se fokusirate na doba dana. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje 150 minuta aerobne vježbe poput vožnje bicikla, brzog hodanja ili trčanja sedmično.

Studija objavljena 2019. godine objavljena na Obesity pokazala je da su ljudi koji su vježbali prije podneva izgubili značajno više kilograma od onih koji su vježbali nakon posla. Autori studije također su primijetili da su prvi vježbači bili malo aktivniji tokom dana i na kraju su napravili više koraka od drugih.

Loša strana jutarnjeg treninga je da biste mogli biti skloniji tjelesnim ozljedama jer je vaša tjelesna temperatura niža kada kada se tek probudite. Niska tjelesna temperatura uzrokuje smanjen protok krvi i energije, što može učiniti vaše mišiće ukočenim i povećati rizik od ozljeda.

Također, jutarnje vježbanje može izazvati umor. Možda nećete imati dovoljno energije za pravilno vježbanje ako se probudite gladni. Svakako prije spavanja pojedite međuobrok bogat proteinima.

Ukoliko ipak trenirate navečer, postoje i tu neke pogodnosti. Večernji trening može pomoći da bolje spavate, ali se ističe da izbjegavate trening visokog inteziteta jer to može poremetiti san. Osim toga, vježbanje tokom dana može ublažiti stres i smanjiti raspoloženje.