Želite smanjiti salo na stomaku? Trebate izbjegavati ovu hranu jer je prepuna aditiva
Salo na trbuhu, često povezano s faktorima načina života i ishranom, može predstavljati rizik za cjelokupno zdravlje, uključujući kardiovaskularne probleme i metaboličke poremećaje. Nadutost, koju karakterizira osjećaj punoće i nelagode u trbuhu, može se pogoršati određenim namirnicama prepunom aditiva. Neke prerađene namirnice sadrže aditive koji doprinose zadržavanju vode i probavnim problemima, pogoršavajući nadimanje.
Lisa Richards, nutricionistica iz The Candida Diet, otkrila je dvije vrste namirnica koje bi trebali izbjegavati jer mogu pogoršati masnoću na stomaku i nadimanje zbog svojih aditiva.
Čips
Čips koji sadrži mononatrijum glutamat (MSG) može doprineti nadimanju i može imati negativne efekte na masnoću na stomaku. MSG je pojačivač okusa koji se obično koristi u prerađenoj hrani, uključujući mnoge vrste čipsa. Neki pojedinci mogu biti osjetljivi na MSG, što ima za rezultat nadimanje i zadržavanje vode. Prekomjeran sadržaj natrijuma u MSG-u može dovesti do povećanog zadržavanja tekućine, pogoršavajući osjećaj nadutosti.
"MSG, pojačivač okusa, povezan je s potencijalnim poremećajima u regulaciji apetita, što može doprinijeti povećanom unosu hrane. Visok sadržaj natrijuma u takvim čipsovima može dovesti do privremenog zadržavanja vode, uzrokujući nadimanje i obmanjujuće fluktuacije težine. Vještački aditivi u prerađenim grickalicama često nedostaje nutritivna vrijednost, promičući prekomjernu potrošnju praznih kalorija i ometajući napore za mršavljenje", navodi.
Nanavati je dodao da neki ljudi mogu imati osjetljivost na MSG i osjetiti simptome kao što su nadimanje i glavobolje nakon što ga konzumiraju.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS)
Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) je zaslađivač koji se široko koristi u mnogim prerađenim namirnicama i pićima, a njegova konzumacija je povezana s nadimanjem i povećanjem masnoće na trbuhu. HFCS je visoko koncentrirani oblik fruktoze, koja, kada se konzumira u prekomjernoj količini, može dovesti do metaboličkih poremećaja i doprinijeti abdominalnoj masnoći.
"HFCS, visoko prerađeni šećer, često se koristi u prerađenoj hrani i pićima i povezan je s rezistencijom na inzulin, debljanjem i salo na stomaku", dodaje.
Kako se HFCS obično nalazi u slatkim pićima, grickalicama i raznim prerađenim namirnicama, smanjenje njegovog unosa i odabir alternativa sa nižim sadržajem šećera može biti mudar izbor za one koji žele da kontrolišu nadutost i promovišu zdraviji sastav tijela.