Znate li zašto sve dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ne pomažu u procesu mršavljenja
Dijeta koja je još uvijek sadržavala neke rafinirane ugljikohidrate ili se oslanjala na proteine iz mesa zapravo je uzrokovala da ljudi nagomilaju kilograme, otkrili su istraživači sa Univerziteta Harvard.
"Samo dijete s niskim udjelom ugljikohidrata koje su naglašavale biljne proteine i masti, kao i cjelovite žitarice, pomogle su ljudima da pomjere zastoj", rekli su.
Vodeći autor studije Binkai Liu rekao je da kvalitet dijete s niskim udjelom ugljikohidrata može igrati ključnu ulogu u moduliranju dugoročne promjene težine.
"Samo dijete s malo ugljikohidrata koje su naglašavale visokokvalitetne proteine, masti i ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica i druge biljne hrane bile su povezane s manjim debljanjem", navode.
Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ograničava unos ugljikohidrata poput tjestenine, hljeba i slatke hrane. Prethodna istraživanja su sugerirala da dijete koje to čine mogu pomoći ljudima da izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi.
Najnovija studija, objavljena u JAMA Network Open, analizirala je podatke više od 123.000 odraslih kako bi utvrdila da li vrsta dijete s niskim udjelom ugljikohidrata utječe na gubitak težine.
Istraživači su pratili ljude na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata koja je naglašavala ili bjelančevine i masti na bazi mesa i rafinirane ugljikohidrate poput bijelog hljeba ili biljne proteine i zdrave masti.
Dijeta je procjenjivana svake četiri godine putem upitnika. Oni koji su jeli najmanje rafiniranih ugljikohidrata imali su veći gubitak težine, a oni koji su jeli najviše dobili su najviše kilograma. Razlike su bile veće kod ljudi koji su već bili gojazni, rekli su istraživači.