Obratite pažnju
45

Ako vaš jezik izgleda ovako, ne biste trebali piti kafu

Klix.ba
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogima je jutarnja šoljica kafe ključna za početak dana, ali ljekar je upozorio da jedan iznenađujući simptom na vašem jeziku može signalizirati da je uopće ne biste trebali piti.

Dr. Anis Khalaf na svom je TikToku otkrio da postoji jednostavna provjera koju možete napraviti kod kuće.

"Znate li trebate li piti kafu? Ako želite znati odgovor, trebate isplaziti jezik. Možete otići do ogledala i napraviti mali test da biste saznali. Ako imate puno pukotina na jeziku s debelim žutim premazom, vjerojatno ne biste trebali piti kafu", rekao je.

Dr. Khalaf tvrdi da to često ukazuje na potencijalnu "neravnotežu u tijelu", koju piće s kofeinom može pogoršati. Iako nije dao previše detalja o tome zašto, spomenuo je nešto što je poznato kao "nedostatak yina" u kineskoj medicini.

"Ovo je nedostatak yina s toplinom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tekućine ili hladnoće s prevladavanje topline", dodao je.

Dr. Lawrence Cunningham, liječnik opće prakse iz The UK Care Guidea, objasnio je da je "nedostatak yina" tjelesna neravnoteža u kojoj su "hranjivi aspekti" iscrpljeni, što dovodi do nemira, srčanih problema i drugih neugodnih simptoma.

Kako je kafa "inherentno zagrijavajući" stimulans, ona može pojačati ove simptome.