Važnost prevencije
5

Ova dva pića mogu smanjiti rizik od raka glave i vrata

Piše: N. C.
Rak glave i vrata dijagnosticira se kod najmanje 700.000 pacijenata svake godine. Tim od 27 ljekara pronašao je utješno sredstvo prevencije.

Rak glave i vrata (HNC) sedmi je najčešći tip raka u svijetu i kaže se da uzrokuje oko 360.000 smrtnih slučajeva svake godine. Nacionalni institut za zdravlje izvijestio je da je do 80 posto karcinoma glave i vrata povezano s pušenjem, što znači da je najbolji način da smanjite rizik od raka glave i vrata prestanak pušenja i prestanak upotrebe drugih duhanskih proizvoda. Klinika Klivlend napominje da ograničavanje unosa alkohola i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) također može pružiti značajnu zaštitu od raka glave i vrata.

Međutim, istraživanje koje je objavilo Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) u decembru 2024. pokazalo je da možda postoji još jedan način da se zaštitite. Predvođeno više od dvadesetak doktora medicine, doktora nauka i stomatologa, studija je pokazala da ispijanje kafe i čaja može pomoći u sprečavanju određenih karcinoma usta, grla, nosne šupljine i sinusa. Istraživači kažu da to uključuje:

  • Rak usne šupljine: Rak usta, uključujući usne, jezik, desni, dno usta i unutrašnje obraze

- Rak orofarinksa: Rak srednjeg dijela grla, koji uključuje krajnike, meko nepce i zadnji dio jezika

- Hipofaringealni karcinom: Rak donjeg dijela grla, koji povezuje nosnu šupljinu s jednjakom

-Rak larinksa: Rak glasnice

Izvodeći meta-analizu 14 studija, tim je pregledao podatke o zdravlju i ishrani 9.548 pacijenata kojima je dijagnosticiran rak glave i vrata, kao i 15.783 koji nisu. Grupirali su učesnike na osnovu toga koliko kafe i čaja su popili i to mjerili u odnosu na pojavu raka.

Tim je utvrdio da su oni koji su konzumirali više od četiri šoljice kafe sa kofeinom dnevno imali manji rizik od raka usne šupljine i orofaringealnog karcinoma u poređenju s onima koji ne piju kafu. Oni koji su pili tri do četiri šoljice kafe s kofeinom imali su u prosjeku niže stope raka hipofarinksa, izvijestili su istraživači.

Slično tome, ispijanje jedne šoljice čaja s kofeinom izgleda da smanjuje rizik od raka hipofarinksa. Međutim, istraživači primjećuju da je ispijanje više od jedne šoljice povezano s većim rizikom od raka larinksa.

Istraživači objašnjavaju da su ova dva globalno omiljena pića korisna zahvaljujući bioaktivnim spojevima s potencijalnim antioksidativnim, antikancerogenim i protuupalnim efektima. Konkretno, kažu, kafa sadrži spojeve kao što su kofein, polifenoli, trigonelin, hlorogenske kiseline, kafestol i kahvel, dok se čaj sastoji od kofeina, polifenola, katehina, flavanola, lignana i fenolne kiseline.

Prethodne studije su ispitivale ulogu kafe i čaja u riziku i prevenciji raka glave i vrata, ali su dale nedosljedne nalaze. Neki su čak sugerirali da ispijanje toplih napitaka može povećati rizik od raka glave i vrata tako što oštećuje sluznicu jednjaka. To bi podstaklo ćelije da se češće regenerišu, dajući raku više mogućnosti za razvoj.

Međutim, prema stručnjacima iz Centra za rak Memorial Sloan Kettering (MSKCC) u New Yorku, ova veza je malo vjerovatna. “Davno, studije na životinjama su sugerirale da vrlo, vrlo topli napitci mogu uzrokovati ovu štetu. Ali to je bilo na višim temperaturama nego što bi ljudi obično pili tečnost”, izvještavaju ti istraživači. Nikada nije bilo čvrstih dokaza da samo ispijanje vrućih tečnosti povećava rizik od raka jednjaka. U ovom trenutku imamo samo sugestiju da bi to moglo povećati rizik kod ljudi koji puše ili konzumiraju alkohol.

Ako želite da smanjite rizik od raka glave i vrata, najbolje što možete učiniti je da smanjite izloženost utvrđenim faktorima rizika: duvan, alkohol i HPV koji su prva tri. I hej, ako vaša jutarnja šolja za podizanje pomaže, to je samo još jedan razlog više da uživate u njoj. Kako kažu istraživači, samo pazite da ne pretjerate.