Almir Mukača: Trebamo jesti ono što volimo, ali moramo pažljivo birati namirnice i određivati količinu
Da se itetako znaju poigrati u kuhinji uvjerila se i ekipa portala Klix.ba kojoj su Almir i njegov prijatelj i saradnik Safet Salihović pripremili ukusne gljive i rolovanu piletinu punjenu sušenim paradajzom u maslinovom ulju i sirom Blue fromage. Na stolu su se našle i pureća džigerica s crvenim lukom i batat krompir s kozijim sirom, a na kraju smo zasladili sirovom čokoladnom tortom bez brašna, šećera i ulja.
Kazali su nam da obroke uglavnom pripremaju tako što otvore frižider i vide koje namirnice imaju na raspolaganju. Tada počinje igra.
"Igramo se okusima, nekad totalno fulamo, a nekad potrefimo. Naša parola je kuhanje bez stresa i mi želimo pokazati ljudima da kuhanje ne treba biti opterećenje. Kuhati treba s ljubavlju. To je vrsta vještine i umjetnosti da napravimo obrok od namirnica koje imamo u frižideru, iako nam se na prvi pogled čini da u njemu nema ništa", rekao nam je Mukača.
Uvijek postoji zdrava alternativa
Važno je, ističe, pripremati hranu koja daje energiju, posebno kada je riječ o ručku, jer je poenta ručka da se odmorimo i odmaknemo od posla, a da pojedemo nešto kvalitetno što će nam dati energiju da nastavimo raditi.
"Ne postoji zlatno pravilo. Stvar je u količinama koje jedemo, ja lično nikada nisam volio dijete i pravila. Moje pravilo je da jedem kad sam gladan i da ne jedem slatko odmah poslije jela. Nije problem pojesti komad čokolade, ali problem je ako pojedete cijelu čokoladu. Nije problem ako popijete neki gazirani sok jednom u 10 dana, ali jeste ako ga pijete svaki dan, jer ogromna količina šećera pomiješana s masnoćom ne odgovara ljudskom zdravlju. Dakle, trebamo jesti ono što nam se sviđa, jer nije problem šta konzumiramo, nego kada i u kojoj mjeri", smatra Mukača.
Savjetuje da u frižideru uvijek imamo korjenasto povrće od kojeg možemo napraviti ukusnu i zdravu čorbu, pileći ili teleći temeljac od kojeg se vrlo brzo mogu pripremiti rižoto ili tjestenina. Korisno je imati i neka biljna mlijeka i svježe ili zamrznuto voće od kojeg se može napraviti smoothie. Neizostavno je i koštunjavo voće, jer je nezdrave grickalice uvijek bolje zamijeniti lješnjacima, orasima i bademima koji daju energiju i kvalitetne masnoće.
"Nastojim koristiti namirnice koje se mogu nabaviti na našem tržištu, a kad putujem uvijek donosim začine, kvalitetne soseve i organsko povrće koje se kod nas ne može kupiti. Cilj mi je da napravimo prodavnicu u kojoj će kupcima koji se žele hraniti isključivo organskim proizvodima sve biti na raspolaganju", navodi naš sagovornik.
Priznaje pak da organski proizvodi u našoj zemlji još uvijek nisu dovoljno traženi, cijenjeni i prihvaćeni, uglavnom zbog toga što većina ljudi ne razumije šta znači organska proizvodnja.
"To je razumljivo zato što nema tog trenda, a s druge strane je napravljena takva atmosfera da su organski proizvodi preskupi. Organski proizvod je onaj koji je proizveden prema prirodnim standarima, što znači da nisu korišteni nikakvi hemijski proizvodi. Proces do kranjeg proizvoda traje duže i rizik je veći, zbog toga je i cijena viša. Međutim, ljudi sve češće radi djece kupuju organsko. Djeci treba pokazati da hamburger može biti zdrav, da sami mogu napraviti čokoladu ili kolač. Recimo, meni je hamburger jedno od omiljenih jela, ali ja pravim pecivo u kojem nema kvasca i dodataka, koristim domaće brašno, čisto meso, so i biber, a uz karamelizirani luk, malo salate i sira, dobijemo odličan i zdrav obrok. Sve može biti zdravije, pitanje je samo koje namirnice imate i način na koji ih koristite", navodi Almir.
Za većinu jela koje priprema tvrdi da ne treba više od pola sata, a onima koji nemaju puno vremena za kuhanje savjetuje spremanje hrane unaprijed za nekoliko dana i vakumiranje. Ukoliko vam nedostaje ideja, internet je vaš najbolji prijatelj.
"Salate su uvijek dobra ideja, piletinu možete pripremiti i zalediti pa je pojesti za pet dana. Povrće se brzo sprema, čorbica je uvijek dobar izbor. Neke stvari volim pripremiti unaprijed, vakumirati ih i ostaviti u frižider ili zamrzivač tako da ih kasnije samo podgrijem. Tjestenina je dobar izbor ako je kvalitetno napravite, bez puno masnoća i vrhnja. Riba je također dobar izbor barem jednom u toku sedmice. Ručak treba da bude sumiranje dana, jer je vrlo važno da za stolom sjedi cijela porodica", smatra Almir.
Sirove torte sve popularnije
Osim zdravog hamburgera, ćevapa, pizza i ostale slane hrane, Almir priprema i zdrave sirove torte koje su, kaže, sve popularnije.
"Obični kolač sadrži brašno, mlijeko, jaja, šećer i maslo. To je u većini slučajeva premasno, cheescake ima minimalno 48 posto masnoće. Ja sam želio da moja porodica i ja jedemo nešto što će pozitivno utjecati na naše zdravlje. Kroz istraživanje na internetu napravio sam svoje recepte u kojima se koriste orašasti plodovi i proizvodi koji su dostupni na našem tržištu. To su hurme, indijski orasi, kokosovo ulje, organsko sojino kokosovo mlijeko, sirovi kakao, kakao puter, sve zavisi kakav okus želite. To su sastojci koji imaju puno energije i antioksidanata, a ukusni su. Potrebno je samo malo vještine, dobar blender i multipraktik", ističe naš sagovornik.
Prvom sirovom tortom koju je napravio pohvalio se na Facebooku i ubrzo su počele pristizati i prve narudžbe, iako je tada imao samo jedan kalup.
"Kalupi su dosta manji 22, 18 i 16 cm, jer ima puno sastojaka i torte su veoma teške. Svakom je dovoljan jedan komad. Drago mi je što sam došao na tu ideju zbog djece koja imaju dijabetes ili karcinom. Sretan sam kada čujem da se dijete obradovalo jer može pojesti nešto slatko, a da ne utječe na nivo šećera u krvi. Drugačije su, ukusne, zdrave i ljudima se sviđaju", kazao je Almir.
Za razliku od torti, slana jela iz Almirove kuhinje se još uvijek ne mogu kupiti ni naručiti, jer on zasad kuha samo na TV-u i za porodicu i prijatelje.