U klasični recept obično ide sitno ili krupnije nasjeckano povrće, no ako ga pretvorite u pastu prije termičke obrade značajno ćete sebi skratiti vrijeme pripreme.
Sastojci za četiri osobe su jedna konzerva bijelog graha od 800 mililitara, jedan litar pilećeg temeljca, jedna mrkva, jedan štapić celera, jedan luk, dva do tri češnja češnjaka, tri kašičice milerama ili kiselog vrhnja, pola limuna, pola čajne kašičice suhog timijana, pola čajne kašičice ružmarina, sol i papar po želji, biljno ulje za pirjanje.
U blenderu izmiksajte luk, češnjak, mrkvu i celer s malo vode u pastu. Na malo biljnog ulja propirjajte tako dobivenu pastu dok ne ispari sva voda. U lonac dodajte procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve te sve zajedno prelijte s pilećim temeljcem. Začinite supu sa soli, paprom, timijanom i ružmarinom. Pustite da se kuha na umjerenoj temperaturi otprilike 10 do 15 minuta dok se ne sljube svi okusi.
Pred kraj kuhanja supu izblendajte štapnim mikserom te dodajte kiselo vrhnje ili mileram te sok pola limuna. Posolite i popaprite još jednom ukoliko je to potrebno.
Supu poslužite s tostiranim hljebom.