Pokazalo istraživanje
48

Dnevna konzumacija graha može smanjiti salo na stomaku i sniziti krvni pritisak

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nova studija otkrila je da konzumacija graha može pomoći u smanjenju rizika od smrtonosnih bolesti, kao i pomoći u mršavljenju i poboljšanju ishrane.
U studiji objavljenoj u Nutrition Journal, navode da bi samo dvije porcije graha u vašoj dnevnoj ishrani mogle učiniti čuda za vaš struk i cjelokupno zdravlje.

Kako ističu, konzumacija graha je značajno povezana s nižim indeksom tjelesne mase, manjom tjelesnom težinom i vitkijim strukom. Također, pokazalo se da oni koji redovno jedu grah također imaju sveukupno zdraviju ishranu, prepunu više hranjivih tvari.

Podaci pokazuju da je grah, naročito pinto i crveni grah izvrsni u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a otprilike 180 grama dnevno također je povezano s održavanjem holesterola pod kontrolom. Ako to spojite sa zdravijom ishranom, znatno je manja vjerovatnost da ćete se suočiti s ovim zdravstvenim problemima.

Studija je otkrila da je konzumacija graha malo povećala unos natrija, što je povezano s visokim krvnim pritiskom. No, istovremeno je zabilježen povećan unos kalija, koji je na kraju u ravnotežu doveo natrij i krvni pritisak.

Istraživanje je također sugerisalo da bi oni koji žele usvojiti ovaj izbor hrane mogli smanjiti unos natrija jednostavno tako da ocijede i isperu grah iz konzerve prije nego ga pojedu.

Utvrđeno je da skupina koja je konzumirala grah ima više nivoe esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina E, magnezija, željeza, folata i kolina, kao i kalcija, kalija i dijetalnih vlakana. Također su konzumirali više biljnih proteina, plodova mora, graha, zelja i povrća od drugih, koji su izbjegavali mahunarke.