Jedan od najpoznatijih trikova je rezanje luka pod vodom. Najbolje je da to radite u posudi s ravnim dnom. Iako voda može usporiti kretanje noža, ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete ga izrezati, a suze ćete izbjeći.
Drugi način je da stavite luk u vodu na nekoliko minuta prije nego što ga počnete rezati. Ovaj korak pomaže da se ispuste spojevi koji uzrokuju suze, čineći proces rezanja manje iritantnim.
Ovaj trik uključuje stavljanje šećera, komadića hljeba ili žvakaće gume u usta dok režete luk. Naime, žvakanje ili disanje kroz usta može pomoći u apsorpciji sumpornih kapljica prije nego što stignu do očiju, čime se smanjuje iritacija.
Jedan od učinkovitijih savjeta je da prije korištenja stavite luk u frižider najmanje 30 minuta, ili ga zamrznite 10 do 15 minuta. Hladni zrak sprečava proizvodnju sumpornih spojeva koji uzrokuju suze, a time čini rezanje luka lakšim.
Uz ove jednostavne trikove, možete značajno smanjiti nelagodu prilikom pripreme luka i uživati u njegovim okusima bez plakanja!