Vrijedni savjeti
0

Ovako treba čuvati luk da bi ostao svjež

Piše: N. C.
Gdje i kako skladištiti luk ovisi o tome da li je cijeli ili narezan. Općenito, luk voli suh zrak i niske temperature, a održavanje optimalnih uslova skladištenja značajno će produžiti njegov vijek trajanja.

Oguljeni luk će izdržati u frižideru 10 do 14 dana, a sjeckani sedam do 10 dana. Ako se cijeli luk čuva na hladnom i suhom mjestu sa dobrom ventilacijom, može imati rok trajanja od tri do sedam mjeseci, pod uslovom da je suh, čvrst, sa netaknutom ljuskom i ne klija.

Čuvanje na hladnom i suhom mjestu

Idealna temperatura za čuvanje luka je između 7 i 13 stepeni Celzijusa, što znači da je najbolje mjesto za njega u frižideru ili drugom hladnom i suhom mjestu kao što je podrum, ostava ili garaža.

Šta je sa frižiderom?

Iako čak i neoljušteni luk možete čuvati cijeli u frižideru nekoliko dana, duže čuvanje se ne preporučuje. Luk ostavljen u frižideru duže vrijeme pretvara skrob u šećer, čineći ga mekim i mokrim.

Smanjite nivo vlažnosti

Luk treba izvaditi iz svih plastičnih vrećica za hranu prije skladištenja i držati dalje od proizvoda koji ispuštaju vlagu, kao što je krompir. Ako ga ostavite u vrećici koja ne dozvoljava cirkulaciju zraka, može se razviti plijesan. Visok nivo vlažnosti također može uzrokovati nicanje luka. Umjesto plastične vrećice, koristite mrežastu vrećicu ili posudu koja omogućava cirkulaciju zraka.

Držite ga na tamnom mjestu

Pored toga što prostor mora biti suh, hladan i dobro provjetren, luk mora biti zaštićen i od direktnog sunčevog zračenja. Toplina koju stvara sunčeva svjetlost ili drugi izvor može potaknuti rast plijesni i drugih mikroba.

Kako čuvati narezani luk?

Za razliku od cijelog luka, narezani luk najbolje je čuvati u hladnjaku u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi. Važno je znati da jabuke, kruške i celer upijaju mirise luka ako se čuvaju u njihovoj blizini.

Zamrzavanje luka

Iako se ne preporučuje zamrzavanje cijelog luka, sjeckani dobro funkcionira kada se čuva u zamrzivaču. U tu svrhu možemo ga staviti u vrećicu za zamrzavanje, iz koje se trudimo da istisnemo što više zraka. Zamrzavanje mijenja njegovu teksturu, ali će i dalje biti korisno za pečenje i bilo koju drugu toplinsku obradu.

Luk