Isprobajte i vi
33

Luk će ostati hrskav i svjež šest mjeseci kada se skladišti pravilno uz jednostavni trik

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Luk obično ima dug vijek trajanja, ali ovo se može produžiti još duže uz pametan alat za skladištenje.

Luk je osnovno povrće u mnogim domaćinstvima, koristi se u mnogim obrocima za dodavanje ukusa i teksture. Međutim, kada se ne koristi cijeli, može biti teško znati kako pohraniti drugu polovinu, a mnogi se odlučuju za foliju ili prozirnu foliju.

Također, se ne preporučuje da ga držite u frižideru, jer ne voli niske temperature te ga ne trebate čuvati u blizini drugog voća ili povrća.

Luk ne treba da bude u frižideru, to je prva stvar – nikada ga ne stavljajte u frižider. Ako to učinite, oni zapravo istruhnu i postanu kašasti.

Ako imate ostavu, preporučljivo je da se u njoj čuva luk jer ima dovoljno cirkulacije zraka. Ventilacija je zaista važna jer luk sam ispušta mnogo vlage, kaže profesionalac.

Hrana koju možete pohraniti pored luka je bijeli luk jer oni više vole isto okruženje. Luk se može kupiti u plastičnim vrećicama ili rastresiti, a ako ga kupujete u plastičnoj vrećici, važno je da ga izvadite.

Uprkos otvorima za ventilaciju u vrećici, oni nisu dovoljni da luk ostane svjež pa ga izvadite i stavite u mrežastu vrećicu. Ovo pomaže da se postigne bolji protok vazduha, održava nivo vlage na niskom nivou, a može se koristiti i za drugo povrće.

Luk