Sezona prehlada
0

Četiri namirnice koje zapravo podržavaju zdravlje imuniteta

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
S povratkom sezone prehlade i gripa, možda se pitate koji je najbolji način da ojačate svoj imuni sistem da se odbrani od prehlada.

Naravno, adekvatan odmor, pranje ruku i održavanje hidratacije su odličan početak. Međutim, prava tajna je možda uravnotežena ishrana ispunjena namirnicama koje jačaju imunitet.

Hrana koju jedete može vašem tijelu dati "gradivne blokove" za stvaranje antitijela koja se brane od imunoloških napadača poput prehlade i virusa. Možda već imate neke zvijezde zdravlja imuniteta poput lisnatog povrća, jogurta i lososa na vašoj listi namirnica. Međutim, postoji mnogo hrane koju biste mogli izbjegavati, a koja je prepuna nutrijenata koji vas mogu držati dalje od prehlada.

Jaja

Ako ste izbjegavali jaja jer ste čuli da su bogata zasićenim mastima i kolesterolom, ne morate. Veliko jaje sadrži samo 1,5 grama zasićenih masti i razumnih 186 miligrama holesterola.

Što se tiče imuniteta, jaja su pristupačan izvor proteina, hranjive tvari koja je potrebna vašem tijelu da stvori antitijela da odbije infekciju.

Jaja također osiguravaju i druge esencijalne hranljive materije za snažan imuni sistem, kao što su selen, folna kiselina i vitamini A i D. U stvari, jaja su jedna od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D.

Krompir

Krompir je godinama nepravedno označen kao "loš" ugljikohidrat. Međutim, jedan krompir srednje veličine donosi otprilike 20 posto dnevne vrijednosti vitamina C, ključnog nutrijenta za zdravlje imuniteta.

To su dobre vijesti, budući da je uspješan mikrobiom crijeva još jedan način da ojačate svoj imunološki sistem.

Mlijeko

Kada je u pitanju podrška vašem imunološkom sistemu, čaša mlijeka može učiniti dobro vašem tijelu. Na primjer, ovaj napitak bogat nutrijentima je dobar izvor proteina. Pored toga, također osigurava cink koji podržava imunitet i obogaćen je vitaminima A i D, koji su neophodni za održavanje najboljeg funkcionisanja vašeg imunološkog sistema.

Kada pravite zalihe mlijeka, možda bi se isplatilo potrošiti malo više za organsko mlijeko. Studije sugeriraju da organsko mlijeko može sadržavati nešto veće količine zdravije masti poput omega-3 polinezasićenih masti i konjugirane linolne kiseline (CLA) – vrste masti u mliječnim proizvodima i govedini koja je povezana s boljim imunološkim zdravljem.

Banane

Narandže nisu jedino voće koje vam može pomoći da izbjegnete prehladu! Uprkos svojoj kontroverznoj reputaciji da imaju previše šećera, banane daju vitamin C i odličan su izvor vitamina B6, još jednog nutrijenta koji je ključan za zdravlje imuniteta.