Cimet se kao medicinsko sredstvo, kao lijek, upotrebljava već hiljadama godina, a danas se često koristi u različitim slatkišima, kafi, čaju i drugoj hrani.
Cinamaldehid, hemijska supstanca koja je osnova cimeta, je ono što ovom začinu daje poseban ukus, boju i on doprinosi sagorijevanju ćelija masti, piše Health24.
Istraživači su zaključili da zapravo cimet ubrzava metabolizam, jer tijelo troši više energije kako bi obradilo začine u odnosu na drugu hranu. Samo jedna čajna kašika cimeta u sebi može sadržavati i do 1,6 grama vlakana, što je zapravo i više nego dovoljna dnevna količina ovog nutrijenta.
Cimet također ima antiupalna i antibakterijska svojstva te pomaže u bržem varenju hrane, posebno ako generalno jedete nezdravu hranu. Iako cimet krase sve navedene pozitivne osobine i uprkos činjenici da ubrzava proces mršavljenja, ljekari upozoravaju da ga treba upotrebljavati u umjerenim količinama i da ipak nije magičan.