Zdravlje i užitak
37

Čokoladni brownie s narom, simbolom zdravlja i vječnog života

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nar ili šipak je voće koje je oduvijek poznato kao simbol zdravlja i vječnog života. Ima jako antioksidativno djelovanje i mnoge zdravstvene prednosti, a djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski.

Ovo voće puno malih sočnih sjemenki potječe iz Azije, no danas se uzgaja po čitavom Sredozemlju i Sjevernoj Americi. Nar je jedna od najljekovitijih voćki zbog čitavog niza blagotvornih utjecaja.

O značaju, djelotvornosti i upotrebi nara za naš portal piše Amela Ivković O'Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije, Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije i Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M, koja je za sve pripremila i recept za čokoladni brownie s ovim voćem.

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog okusa, nar je vrlo posebno voće koje sadrži visoki procent vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži pomažu u sprečavanju prehlade te sprečavaju razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Nar je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smanjuje visok krvni pritisak, štiti srce, sprečava razvoj bolesti, reguliše holesterol i ubrzava proces uništavanja masnih naslaga sa zidova krvnih žila.

Nar je bogat vitaminom C i vitaminima B kompleksa (B2, B3 i B5). Osim ovih vitamina u naru se mogu naći kalij i fosfor. Nar ne sadrži puno kalorija i bogat je vlaknima, 100 grama nara sadrži oko 83 kcal i 4 g vlakana. Nar pomaže smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti, a pomaže i u regulaciji tjelesne težine.

Sjemenke nara su pune vitamina C i K, 100 g sadrži 10,2 mg vitamina C i više od 16 mg vitamina K. Vitamin C jača imuni sistem, potiče zacjeljivanje rana, brine za zdrave desni te stimulira proizvodnju kolagena i elastina. Osim toga, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza. Vitamin K u našem tijelu igra vrlo važnu ulogu jer čuva kosti i utječe na zgrušavanje krvi.

Šipak je pun fitokemikalija koje imaju mnoge pozitivne efekte na zdravlje. Polifenoli imaju jaka antioksidativna svojstva koja sprečavaju rast tumora i pridonose rastu i obnovi zdravih čelija u tijelu. Istraživanja su pokazala da je nar odličan u sprečavanju razvoja raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Zdravstvene prednosti nara:

  • Snižava krvni pritisak
  • Štiti od kardiovaskularnih bolesti
  • Štiti od raka
  • Štiti od moždanog udara
  • Sprečava prehladu i gripu
  • Ublažava kašalj
  • Ublažava probavne probleme

Berba i čuvanje

Nar raste u obliku grma, cvjeta ljeti, a sazrijeva u kasnu jesen. Sadi se u zavjetrini na južnoj strani, jer mu treba puno sunca. Plodovi su teški i okrugli, a nakon branja više ne zriju, tako da neće postati slađi ako odstoje.

Na sobnoj temperaturi plod može stajati mjesec dana, a u frižideru dva mjeseca. Očišćeni nar možete zamrznuti do godinu dana. Svježi sok može stajati u frižideru do tri dana.

Čokoladni brownie s narom

Prepun intenzivnog okusa tamne čokolade, napravljen od zdravih sastojaka i bez suvišnih kalorija, ovaj čokoladni kolač s narom pravi je užitak. Mekan i sočan, obogaćen mirisnim začinima, savršen je desert koji se topi u ustima. Sastojci:

  • ¾ šoljice integralnog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice himalajske soli
  • ½ šoljice sirovog kakaa
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • ½ kašičica muškatnog oraščića
  • 2 jaja
  • 6 kašičice meda ili sirupa
  • 2 kašike kokosovog ulja otopljenog i rashlađenog
  • ½ šoljice grčkog jogurta
  • 2 kašike mlijeka, biljnog ili kravljeg
  • 1 šolja svježeg nara

Za glazuru

  • 1/2 šoljice tamne čokolade 75% i više kakaa

Postupak:

  1. Zagrijte rernu na 180°C. Tepsiju 22x22cm obložite papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, kakao i začine.
  3. U odvojenoj posudi pjenasto zamutite jaja. Umiješajte med, kokosovo ulje, grčki jogurt i mlijeko.
  4. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Smjesu izlijte u tepsiju za pečenje. Pecite 20 minuta. Pazite da se ne prepeče. Brownie mora biti ljepljiv i mekan u sredini, nikako suh kao klasični biskvit. Ubodite čačkalicu - ne smije izaći čista.
  6. Otopite tamnu čokoladu i premažite kolač. Pospite narom.
  7. Narežite na kocke i uživajte!

Držite u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do 7 dana. Kao mjeru koristite šoljicu od 240 ml.