Nar je omiljen u cijelom svijetu zbog svoje crvene boje, slatko-gorkog okusa i soka prepunog antioksidansa. Međutim, doći do njegovog jestivog jezgra može biti komplikovano, a u nastavku donosimo korake kako to najlakše učiniti.
Odsjecite "krunu" - Plod ima malu, šiljastu izbočinu na jednom kraju koja izgleda kao kruna. Oštrim nožem odrežite krunu zajedno s malo bijele jezgre ispod.
Zarežite koru na dijelove - Krenite nožem od kraja "krune" oko nara do dna, zarezujući koru bez dijeljenja na pola. Ako primijetite male grebene koji se spuštaju duž vašeg nara, prerežite duž tih grebena. Ponovite, podijelivši na četvrtine.
Razdvojite isječene dijelove - Uhvatite rukama svaku stranu i nježno, ali čvrsto, je razdvojite na pola duž ucrtanih linija. Svaku polovinu podijelite na četvrtine.
Uklonite sjeme - Izrezane komade možete držati iznad pripremljene posude i lupiti koru drvenom kašikom kako biste izbacili jestivi dio voća ili možete jednostavno prstima izvući jezgro.
U posudu dodajte vodu kako biste isprali ostatke kore i bijelog nejestivog dijela iz unutrašnjosti. Postupak možete ponoviti više puta dok ne uklonite sve nejestive dijelove.