Jednostavan recept
2

Čokoladni Mousse za ljubitelje avokada

Piše: Maja Pilav
Avokado je lako probavljiv, ima protuupalna svojstva i stimulira rad mozga. Zdravi je izvor omega-6 masnih kiselina, koje organizam ne proizvodi nego je potrebno da ih unese putem hrane.

One su važne za očuvanje zdravlja kostiju te obnovu kože i kose. Avokado čuva i zdravlje srca te snižava loši holesterol u krvi, pored mnogih drugih dobrobiti koje donosi. Kremast je i može se koristiti u slanim ili slatki receptima.

Jedan od jednostavnijih recepata sa avokadom je čokoladni mousse, za čiju pripremu su potrebni sljedeći sastojci:

  • 2 zrela avokada,
  • 30 g sirovog kakaa u prahu,
  • 3 kašike javorovog sirupa (ili više po ukusu),
  • Prstohvat morske ili himalajske soli,
  • Prstohvat vanilije u prahu.

Sve sastojke stavite u procesor i izblendajte u kremastu homogenu smjesu. Ako imate problem sa blendanjem, možda je avokado nezreo ili dodajte kašiku-dvije biljnog mlijeka da pomognete miksanju.

Servirajte u staklenim čašicama sa biljnim šlagom, svježim malinama ili ananasom, i rashladite prije jela. Podijelite sa najdražima i uživajte!

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte kako biste zdravu hranu lako napravili sami. Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.