Da li boja ljuske jajeta zaista utječe na nutritivnu vrijednost i okus
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250209001.jpg?v=1)
Stručnjak za perad na Fakultetu za poljoprivredu i prirodne resurse Univerziteta Maryland Jonathan Moyle ističe da boju ljuske diktira pasmina, što bi značilo da je riječ o genetici.
Stručnjak Richard Blatchford ističe da je većina jaja zapravo s takoreći osnovnom bijelom bojom, ali dok jaja "putuju" kroz jajovode kokoške tokom reprodukcijskog procesa, neke pasmine talože pigmente koji mijenjaju boju ljuski jajeta.
Smeđa jaja općenito nastaju od crvenih ili crveno-smeđih ptica s crvenim ušnim školjkama. Pigmentni protein protoporfirin dodaje se dok se ljuska jajeta gradi. S druge, bijela jaja donose bijele ptice s bijelim ušnim školjkama.
Postoje neke varijacije smeđe i bijele boje, koje ovise o dobi životinje. Smeđa jaja mogu biti stvarno tamnosmeđa kada je kokoš mlađa i izblijedjeti u svjetliju boju kada je kokoš starija.
Iako su smeđa jaja stekla reputaciju kao zdravija ili "prirodnija", to nije slučaj.
"Sva su jaja zdrava prema FDA-i. Organska jaja mogu biti i bijela i smeđa, ali suprotno uvriježenom pogrešnom mišljenju, nisu sva smeđa jaja organska", naveo je Marc Dresner iz American Egg Boarda.