Dimljeni losos ima visok udio proteina, ali i visok udio soli i masti
Vrući i hladni dimljeni losos nutrocionistički su veoma slični - imaju visok udio proteina, ali i visok udio soli i masti. Ipak, iako ima veći udio masti, losos sadrži zdravu omega 3 masnu kiselinu i jednostruko zasićene masti koje se smatraju korisnima za naše zdravlje.
U isto vrijeme, oba tipa dimljenog lososa dobar su izvor B vitamina koji nam je potreban za energiju, selena koji poboljšava funkciju našeg imunološkog sistema i viramina D koji pomaže regulisanje kalcija i fosfara u tijelu koji su važni za zdravlje kostiju i zuba.
S obzirom na visok udio masti i soli, nutrcionisti preporučuju da porciju dimljenog lolosa (oko 85 grama) konzumirate najviše jednom sedmično.
Nutricionisti savjetuju i da prilikom kupovine dimljenog lososa provjerite jesu li mu dodani sastojci kao što su dodatna so ili šećer koji pojačava okus. Najzdravija opcija je kupiti dimljeni losos bez ikakvih dodataka.