Savjeti nutricionista
12

Koje namirnice vam mogu pomoći za smanjenje nadutosti: Uvrstite ih u ishranu

D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nadutost i problemi sa probavom mogu biti rezultat nepravilne ishrane, stresa i upala u probavnom sistemu. Loša probava može dovesti do stvaranja plinova i nadutosti što utiče na svakodnevni nivo energije.

Dodavanje protuupalnih namirnica u ishranu može biti od pomoći za umirivanje probavnog sistema, smanjenje nadutosti i upala. Nutricionisti savjetuju nekoliko namirnica koje doprinose zdravoj probavi i borbi protiv upala.

Kako ističe nutricionistica Michelle Saari za SheFinds, jogurt je posebna namirnica koja donosi mnoge zdravstvene prednosti za probavu. Jogurt se smatra temeljem zdravog crijevnog mikrobioma jer je bogat probioticima.

"Kombinacija proteina i probiotika pomaže u osjećaju sitosti što ga čini korisnim za mršanje", navodi Michelle Saari.

Također, losos je odličan izvor proteina i bogat je omega-3 masnim kiselinama, od kojih posebno EPA i DHA koje smanjuju upalu u crijevima i poboljšavaju opće zdravlje probavnog sistema. Omega-3 kiseline doprinose uravnoteženom okruženju u crijevima. Losos je bogat proteinima i može povećati brzinu metabolizma i smanjiti apetit, što je korisno za održavanje težine.

Leća, slanutak i grah su odličan izvor biljnih proteina i vlakana što potiče redovnu i zdravu probavu. Nutricionistica Alanna Kate Derrick ističe da je leća jedan od najboljih izvora vlakana jer 200 grama kuhane leće sadrži oko 16 grama vlakana.

Osim toga, chia sjemenke upijaju vodu i stvaraju gelastu tvar u probavnom sistemu što potiče osjećaj sitosti i olakšava probavu. Chia sjemenke mogu se dodati u smoothieje, jogurt ili zobene pahuljice za dodatke vlakana i omega-3 masnih kiselina.

Avokado sadrži topiva i netopiva vlakna što podržava zdravlje probavnog sistema, a bogat je i mastima korisnim za srce. Kremasta tekstura avokada čini ga ukusnim dodatkom mnogim jelima i može se koristiti kao namaz na tost, dodatak u salatama ili smoothiejima.