Prijedlog za današnji iftar: Pripremite Begovu čorbu, sogan-dolmu i proljetnu salatu

Predjelo: Begova čorba
Begova čorba je bogata kolagenom, koji podržava zdravlje zglobova i kože, dok bamija sadrži prebiotička vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije i poboljšavaju probavu. Proteini iz pilećeg mesa pomažu u regeneraciji mišića, dok kiselo vrhnje dodaje zdrave masti koje usporavaju podizanje šećera u krvi.
Potrebni sastojci:
300 g pilećeg mesa, jedna šaka suhe ili 100 g svježe bamije, jedna mrkva, jedna glavica crvenog luka, dvije kašike putera, jedno žumance, 100 ml kiselog vrhnja, so, biber, lovorov list, sok od pola limuna, jedan l pileće supe, peršun
Priprema:
Bamiju prokuhati u vodi s limunovim sokom, a zatim procijediti. Skuhati meso s lukom, mrkvom i lovorom, pa isjeckati. Dodati bamiju i meso u procijeđenu supu te kuhati 10 minuta. Umutiti žumance s vrhnjem i umiješati u čorbu. Dodati limun i peršun.
Glavno jelo: Sogan-dolma
Sogan-dolma, punjena mljevenom junetinom ili teletinom, osigurava kvalitetne proteine i željezo, što je važno za obnovu energije nakon posta. Luk je prirodni izvor antioksidanasa i sumpornih spojeva koji podržavaju detoksikaciju jetre i jačaju imunitet. Ova kombinacija jela osigurava uravnotežen unos proteina, masti i vlakana, bez opterećenja probavnog sistema, što je ključno nakon dugog posta.
Potrebni sastojci:
10 glavica crvenog luka, 300 g mljevene junetine ili teletine, jedna kašika putera, dvije kašike maslinovog ulja, jedna kašika paradajz pirea, pola kašičice aleve paprike, so, biber, peršun, 500 ml mesne supe
Priprema:
Izdubiti luk, te unutrašnjost sitno nasjeckati. Pomiješati meso sa začinima i nasjeckanim lukom, pa napuniti izdubljene lukovice. Na puteru propržiti paradajz pire i alevu papriku, složiti punjeni luk, dodati supu. Kuhati poklopljeno 45 min, povremeno protresti šerpu. Služiti uz kiselo mlijeko ili jogurt.
Prilog: Proljetna salata sa rotkvicama i mladim lukom
Kako bismo dodatno osvježili iftar i unijeli vitamine i minerale, jednostavna proljetna salata je idealan prilog. Rotkvice su bogate vitaminom C i antioksidansima, podržavaju probavu i smanjuju nadutost. Mladi luk je izvor prebiotika i prirodni antibakterijski saveznik imuniteta. Krastavac će hidrirati organizam i pomoći kod regulacije tjelesne temperature.
Potrebni sastojci:
pet rotkvica, dva mlada luka, jedan svježi krastavac, dvije kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, so po ukusu
Priprema:
Rotkvice i krastavac tanko narezati, mladi luk sitno isjeckati. Pomiješati povrće, dodati maslinovo ulje, limunov sok i so. Lagano promiješati i služiti uz glavno jelo.
Uz ovakav iftar, organizam će dobiti sve što mu je potrebno nakon cjelodnevnog posta, bez osjećaja težine, s puno hranjivih tvari koje podržavaju energiju i zdravlje.